Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κίνηση στα πλοία, τις άγονες γραμμές αλλά και το μεταναστευτικό.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι «η κίνηση στα πλοία είναι αρκετά καλή, έχουμε προσεγγίσει κατά 85-90% την κίνηση του 2019 με αυξητικές τάσεις. Τόνισε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους των πλοίων και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν το μέτρο».

Ακόμη, σημείωσε ότι «τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε αυξήσει το κονδύλι των άγονων γραμμών κατά 136 εκατ. ευρώ και 24 νέα γραμμές».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Πλακιωτάκης ανάφερε ότι θα χρηματοδοτηθούν μικρά λιμάνια με 175 εκατ. ευρώ για σημαντικά λιμενικά έργα. «Για πρώτη φορά χρηματοδοτούμε μικρές άγονες γραμμές» είπε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Αναφερόμενος στα αυξημένα εισιτήρια, είπε ότι συνδέονται με την υπερβολική αύξηση της τιμής των καυσίμων.

Ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε και για το μεταναστευτικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «παρατηρούμε ότι η τουρκική ακτοφυλακή επιτρέπει και σε πολλές περιπτώσεις διευκολύνει τη δράση των κυκλωμάτων, τα οποία εκμεταλλεύονται απελπισμένους και δυστυχισμένους ανθρώπους. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος επιχειρούν με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο κι έχουν σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους».

Τέλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι: «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα θαλάσσια σύνορά μας τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ».

Πλακιωτάκης: Είμαστε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1», κλήθηκε να απαντήσει για τις καταγγελίες για push backs, όπου και κατέστησε σαφές ότι «κάποιοι σε επίπεδο μη κυβερνητικών οργανώσεων και κάποιων κομμάτων της ευρωπαϊκής αριστεράς έχουν στοχοποιήσει τη χώρα» και τόνισε ότι «καταγγελίες ερευνώνται και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο και μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει τίποτα για τις ελληνικές λιμενικές αρχές» ενώ υπογράμμισε ότι «το λιμενικό σώμα επιχειρεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και έχει σώσει χιλιάδες ζωές».

Μάλιστα, αναφερόμενος  στα ελληνοτουρκικά, επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα» και επισήμανε ότι «η χώρα μας θα συνεχίσει να προασπίζεται τα θαλάσσια σύνορά της, που αποτελούν και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ».