Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1», τόνισε μεταξύ άλλων, πως «αύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα ο τουρισμός από Ιανουάριο-Μάιο 2022 σε σχέση με το 2019 είμαστε περίπου στο 80%. Τον Ιούλιο είμαστε κοντά στο 90% του 2019».

Αρχικά, ο κ. Πλακιωτάκης εστίασε στις τιμές των εισιτηρίων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «καλέσαμε τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να απορροφήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των αυξήσεων στα καύσιμα», ενώ είπε ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει οριζόντια μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ακρίβεια».

Υπογράμμισε δε ότι «είναι αντικειμενικές οι αυξήσεις και δεν αφορούν μόνο την ακτοπλοΐα» και συμπλήρωσε ότι «οι αυξήσεις ανάλογα με τις γραμμές είναι θέμα πολιτικής και εταιρειών, δεν είναι στα επίπεδα που ισχυρίζονται πολλοί» ενώ τόνισε ότι «Ο σημαντικότερος λόγος των αυξήσεων είναι οι αυξήσεις στα καύσιμα, που έχουν επηρεάσει και όλα τα προϊόντα».

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας στα πλοία, ο Γιάννης Πλακιωτάκης επισήμανε ότι «στους εσωτερικούς χώρους ανεξαρτήτως θέσης η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Γίνονται έλεγχοι, αλλά είναι και θέμα προσωπικής ευθύνης» και συμπλήρωσε ότι «Πρέπει να τηρούμε με αυστηρό τρόπο τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους».

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες για push backs, ο Υπουργός Ναυτιλίας κατέστησε σαφές ότι «κάποιοι σε επίπεδο μη κυβερνητικών οργανώσεων και κάποιων κομμάτων της ευρωπαϊκής αριστεράς έχουν στοχοποιήσει τη χώρα» και τόνισε ότι «καταγγελίες ερευνώνται και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο και μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει τίποτα για τις ελληνικές λιμενικές αρχές» ενώ υπογράμμισε ότι «το λιμενικό σώμα επιχειρεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο και έχει σώσει χιλιάδες ζωές».

Στη συνέχεια, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα» και επισήμανε ότι «η χώρα μας θα συνεχίσει να προασπίζεται τα θαλάσσια σύνορά της, που αποτελούν και θαλάσσια σύνορα της ΕΕ».

Επιπλέον, είπε ότι «Παρατηρείται η αυξανόμενη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία. Η τουρκική Ακτοφυλακή καλύπτει τα κυκλώματα που θέτουν σε κίνδυνο ζωές μεταναστών. Αν η Τουρκία σεβόταν τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ ενδεχομένως να μην υπήρχε πρόβλημα».

Αναφορικά με το τούρκικο γεωτρύπανο ο κ. Πλακιωτάκης υποστήριξε πως «Είμαστε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Άλλωστε έχουμε συνηθίσει να συμβιώνουμε με έναν απρόβλεπτο γείτονα. Δε θα επιτρέψουμε για κανέναν λόγο την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Και συμπλήρωσε ότι «Στο Λιμενικό έχουμε προχωρήσει στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του σώματος, στην αύξηση των επιχειρησιακών μέσων, τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε παραλάβει 21 νέα σκάφη και εν αναμονή είναι ακόμα 70. Και προωθούμε εμβληματικά έργα, όπως το ολοκληρωμένο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης, όπου θα έχουμε πραγματική εικόνα του Αιγαίου, της Κρήτης και του Ιουνίου. Σε εξέλιξη είναι ένα πολύ μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Λιμενικού πάνω από 800 εκατ. ευρώ που θα αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του σώματος».

Τέλος, σχετικά με τη μονιμοποίηση του ΦΠΑ στα νησιά ο υπουργός Ναυτιλίας εξήγησε ότι «Υπήρξε μεγάλη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, το μέτρο θα επεκταθεί και σε άλλα νησιά».