Τη μείωση της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από κορωνοϊό από τους έξι μήνες στους τρεις εισηγούνται οι ειδικοί. Σύμφωνα με την εισήγηση των ειδικών, όσα πιστοποιητικά είχαν εκδοθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022. Οσα εκδόθηκαν από την 1η Νοεμβρίου και μετά θα λήγουν εντός τριών μηνών.

Εντός της ημέρας αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις και οι επίσημες ανακοινώσεις.

Πιστοποιητικό νόσησης για τους ανεμβολιάστους μόνον με PCR τεστ- τι ισχύει ως τώρα

Οι επιστήμονες ζητούν εφεξής η έκδοση πιστοποιητικού νόσησης να προκύπτει και από θετικό μοριακό έλεγχο (PCR), όχι μόνο από θετικό rapid test όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Η αυστηροποίηση της διαδικασίας κρίθηκε αναγκαία καθώς το διάστημα που προηγήθηκε αποδείχθηκε πως το σύστημα ασφαλείας ελέγχου και καταγραφής των θετικών περιστατικών κορωνοϊού και στη συνέχεια «περιστατικών νόσησης» εμφάνισε ρωγμές.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε πως η «ευκολία» του διαγνωστικού ελέγχου για μόλυνση με κορωνοϊό μέσω των rapid test σε εργαστήρια, ιατρεία και φαρμακεία αύξησε τα περιστατικά νόσησης.
Για το θέμα αυτό στελέχη του διαγνωστικού χώρου έχουν κάνει και καταγγελίες στις αρχές, παραθέτοντας περιπτώσεις ανάρτησης στη σχετική πλατφόρμα ψευδών αποτελεσμάτων rapid test έναντι αδρού αντιτίμου, με εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας που προχωρούσαν στις ψευδείς θετικές δηλώσεις κορωνοϊού και πολίτες χωρίς ανοσία που χρησιμοποιούσαν ως «διαβατήριο» το πιστοποιητικό νόσησης για την εργασία, την ψυχαγωγία, τη μετακίνηση.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση φαρμακοποιού που είχε συλληφθεί στον Εβρο για ψευδείς δηλώσεις «νοσούντων» στο σύστημα του ΕΟΔΥ.

Πλέον και εφόσον γίνει δεκτή η εισήγηση της Επιτροπής, όσοι νοσούν θα πρέπει να το επιβεβαιώνουν (και) με μοριακό τεστ (PCR), εφόσον θέλουν να αιτηθούν την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης διάρκειας έξι μηνών.