Αλλαγές στην χρονική διάρκεια για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το πιστοποιητικό νόσησης αποφάσισε η Κυβέρνηση εναρμονιζόμενη με τις επιταγές της Κομισιόν.

Από χθες, Δευτέρα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει διάρκεια ισχύος τους εννέα μήνες ενώ το πιστοποιητικό νόσησης επανήλθε στους έξι μήνες από του τρεις που ίσχυε.

Όσοι, λοιπόν, έχουν ήδη ένα από τα δύο πιστοποιητικά αυτό που πρέπει να κάνουν είναι:

  • Ή να διατηρήσουν το ίδιο πιστοποιητικό το οποίο έχει ήδη ανανεωμένο barcode βάσει της νέας ΚΥΑ αλλά αναγράφει την προηγούμενη ημερομηνία λήξης.
  • Ή να «κατεβάσουν» στο κινητό τους ή να εκτυπώσουν εκ νέου το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης προκειμένου να έχει τη νέα ημερομηνία λήξης.

Όσοι προχωρήσουν στην πρώτη επιλογή είναι πλήρως καλυμμένοι καθώς έχει γίνει ήδη η ανανέωση των barcode βάσει της νέας ΚΥΑ και συνεπώς δεν θα συναντήσουν κανένα πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι την αλλαγή στη διάρκεια ισχύος των δύο πιστοποιητικών είχε προαναγγείλλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξηγώντας ότι «η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της ενοποίησης των χρόνων διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του πιστοποιητικού νόσησης μετά από σύσταση της Κομισιόν».

Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και το πιστοποιητικό νόσησης

Η βασική αλλαγή που αφορά την χρονική διάρκεια της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού και του πιστοποιητικού νόσησης περιλαμβάνεται στην τελευταία ΚΥΑ για τα μέτρα που αφορούν τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 1547), τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πλέον ισχύουν έως εννέα μήνες, από τους επτά που ισχύει μέχρι σήμερα. Αναφορικά με τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει με μονοδοσικό εμβόλιο και αυτό το πιστοποιητικό θα ισχύει για εννέα μήνες μετά την ενισχυτική δόση.

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά νόσησης αυτά επεκτείνονται στους έξι μήνες από τους τρεις που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τα εν λόγω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν.4876/2021.