Σε ισχύ τέθηκαν οι αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα είχε πιο αυστηρό πλαίσιο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πως θα εναρμονιζόταν με τις οδηγίες της Κομισιόν. Αυτό θα σήμαινε ότι η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα επεκτεινόταν στους 9 μήνες και του πιστοποιητικού νόσησης στους 6 μήνες. Μέχρι σήμερα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού είχε ισχύ 7 μηνών και το πιστοποιητικό νόσησης τριών μηνών.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης: Τι αναφέρει η νέα ΚΥΑ

H νέα ΚΥΑ (Δ1α/ΓΠ.οικ.18959/02.04.2022 (ΦΕΚ Β 1547) περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 11 Απριλίου. Μεταξύ άλλων, ωστόσο, με την ΚΥΑ γνωστοποιείται το νέο πλαίσιο για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης.

Αρχικά, στην ΚΥΑ για τα μέτρα και τα πιστοποιητικά επισημαίνεται ότι πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο (2) δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην ΚΥΑ αναφέρεται:

«Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση».

Στους 6 μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης
Σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης, στην ΚΥΑ υπενθυμίζεται ότι εκδίδονται:

α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο,

β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).

To σημείο – κλειδί της ΚΥΑ για τα πιστοποιητικά νόσησης αναφέρει ότι πλέον «η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από τον κατά τα ανωτέρω μοναδικό ή πρώτο θετικό έλεγχο».

Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο. Αναφορικά με τα μη εμβολιασμένα άτομα, εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις εκατόν ογδόντα (180) ημέρες ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται εκ νέου πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας. Αναφορικά με τα εμβολιασμένα άτομα, για τους ενήλικες που είναι εμβολιασμένοι είτε με τις δύο (2) δόσεις του εμβολίου είτε με το μονοδοσικό εμβόλιο και επαναμολύνονται από κορωνοϊό COVID-19 δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού (δηλ. εντός των εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης ή της μοναδικής δόσης), εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.

Το πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού που αναφέρθηκε παραπάνω, έχει επίσης ισχύ 180 ημερών, δηλαδή 6 μηνών.

Τα εν λόγω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν.4876/2021.