Τέλος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης στη χώρα μας, αλλά και για την είσοδο στην Ελλάδα από το εξωτερικό, εισηγήθηκε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασε την Πέμπτη.

Όπως έγινε γνωστό είναι με βάση και τα επιδημιολογικά δεδομένα, από την 1η Μαΐου παύουν να ισχύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης στη χώρα μας αλλά και για την είσοδο στην Ελλάδα από το εξωτερικό.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στις έξι το απόγευμα στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Την ενημέρωση θα πραγματοποιήσουν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Καμία, ωστόσο, απόφαση δεν ελήφθη σχετικά με τις μάσκες, οι οποίες παραμένουν ως έχουν.

Η χρήση μάσκας θα παραμείνει υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον για ολόκληρο τον Μάιο ενώ η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας θα κρίνει τις αποφάσεις από Ιούνιο και μετά, είχε δηλώσει το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τέλος τα self test σε παιδιά και φοιτητές – Γιατί παραμένουν οι μάσκες

Παραμένει η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ενώ την ίδια στιγμή καταργούνται τα self test σε παιδιά και φοιτητές.

Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνας Γκάγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πανδημία.

Η κ. Γκάγκα επεσήμανε ότι υπάρχει αυστηρή σύσταση χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ στην παρούσα φάση θα είναι υποχρεωτική η χρήση της στους κλειστούς χώρους. Ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επανεξεταστεί στο μέλλον η χρήσης της.

Παράλληλα, η υπουργός ανακοίνωσε ότι μειώνονται τα rapid test από δύο σε ένα στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι εξαιρούνται τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ όπου παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Επιπλέον από 1η Μαΐου καταργούνται τα self test σε μαθητές και φοιτητές.

Όπως είπε η κ. Γκάγκα ήδη παρατηρείται σημαντική πτώση κρουσμάτων στα παιδιά.

Άρση μέτρων: Τι ισχύει από 1η Μαΐου για τα πιστοποιητικά

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο, αναστέλλεται το Covid pass από την 1η Μαΐου. Επίσης, αναστέλλεται το πιστοποιητικό EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και τα rapid test, θα πρέπει να κάνουν ένα την εβδομάδα, από δύο που ήταν ως τώρα. Εξαίρεση αποτελούν τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ, όπου παραμένουν τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας για τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία εισηγήθηκε ομόφωνα:

Αναστολή Covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
1 rapid test (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.