Επιδότηση ύψους 4 λεπτών / KWh ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, για το Φεβρουάριο, ενώ η αξία των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα για το μήνα αυτό ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ, δηλαδή είναι πολύ μειωμένη σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Όπως είχαν προαναγγείλει τόσο το radar.gr όσο και η ΑΞΙΑ, οι επιδοτήσεις αναμένονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και με διάφορες αλλαγές επί τα χείρω για το Φεβρουάριο, έναντι της μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Στις καταναλώσεις μέχρι 500 KWh, οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε ο υπ. Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κινήθηκαν τελικά στα τέσσερα λεπτά η κιλοβατώρα. Στόχος, η τελική τιμή λιανικής να μην ξεπεράσει τα 14 -16 λεπτά η κιλοβατώρα.

«Το μεγάλο πρόβλημα που προσπαθούμε πάντως ακόμη να επιλύσουμε στο ΥΠΕΝ είναι τί θα κάνουμε με τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από τα 500. Έγινε εισήγηση για μηδενικές επιδοτήσεις από τις 500 KWh και πάνω, αλλά είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια αλλαγή προς το θετικότερο» μας έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΝ.

Επειδή όμως ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος είναι οι πιο κρύοι μήνες στη χώρα μας και έρχονται και εκλογές, εξετάζονται κι άλλες λύσεις, όπως σημαντικό μπόνους σε όσους καταφέρνουν να εξοικονομήσουν 15% ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με πέρυσι. Έως τώρα το ποσό αυτό ανέρχονταν στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Θα μπορούσε να αυξηθεί. Ίσως υπάρξει σε λίγο πρόνοια και για τους βιομηχανικούς καταναλωτές που κάνουν οικονομία έλεγαν πηγές της ΡΑΕ που συνεννοούνται με το ΥΠΕΝ για το θέμα.

Βεβαίως η πλειοψηφία των καταναλωτών δεν αναμένεται να δει διαφορές στις τελικές της χρεώσεις. Η τιμή στόχος των 14-16 λεπτών η κιλοβατώρα, παραμένει και για να επιτευχθεί, το ΥΠΕΝ έλαβε ως ‘μπούσουλα’ τη χρέωση του μεγαλύτερου παρόχου. Δηλαδή τα 19,9 λεπτά/ KWh για νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, τα οποία ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το Φεβρουάριο, ποσό που κινείται 60% κάτω από την αντίστοιχη χρέωση της επιχείρησης για τον Ιανουάριο.

Συνεπώς για να επιτευχθεί η κυβερνητική δέσμευση των 14-16 λεπτών, αρκεί η επιδότηση των 4 λεπτών, έναντι 34 λεπτών η κιλοβατώρα, την οποία είχε χρειαστεί να καταβάλει το Ταμείο Ενεργειακής Μεταβάσης (ΤΕΜ) για τον Ιανουάριο.

Οι συνέπειες για όσους καταναλώνουν παραπάνω

Το Φεβρουάριο τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές είναι μειωμένα έως 65% μηνιαίως. Η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια και για κατανάλωση έως 500 επιδότηση ανέρχεται σε 40 ευρώ/MWh. Την ίδια επιδότηση θα έχουν όσοι μειώσουν κατά 15% την κατανάλωσή τους.

Οι δικαιούχοι ΚΟΤ θα έχουν επιδότηση 88 ευρώ/MWh. Στα επαγγελματικά τιμολόγια η στήριξη φτάνει τα 20 ευρώ / MWh και για τους αγρότες τα 40 ευρώ / MWh. Η συνολική αξία της επιδότησης φτάνει τα 95 εκατομμύρια ευρώ.

Επόμενο είναι οι δύο υψηλότερες κλίμακες, δηλαδή αυτή μεταξύ 500-1.000 κιλοβατώρες και εκείνη άνω των 1.000, να λάβουν επιδότηση μόνο εφόσον οι καταναλωτές αυτοί πετυχαίνουν εξοικονόμηση 15%.

Στο ΥΠΕΝ εξετάζουμε κατά πόσο είναι σκόπιμο να αξιοποιήσουμε τις πολύ χαμηλές ονομαστικές τιμές ρεύματος που ανακοίνωσαν για το Φεβρουάριο οι πάροχοι, προκειμένου να αλλάξει η πολιτική των επιδοτήσεων που εφαρμόζει από το καλοκαίρι και μετά, και επομένως να προσαρμοστεί στις πιέσεις της Κομισιόν. Το ίδιο μοντέλο εξετάζουμε να ισχύσει και για τις επιδοτήσεις των επόμενων μηνών μας λέει κορυφαία πηγή του ΥΠΕΝ.

Σε δυο ομάδες οι καταναλωτές

Η Κομισιόν επιμένει ότι οι οριζόντιες επιδοτήσεις, όπως αυτές που εφαρμόζει η Ελλάδα, πρέπει να τελειώνουν και γι’ αυτό έχουν προτείνει μία επιδότηση δύο ομάδων και δύο ταχυτήτων.

Η πρώτη αφορά τους οικονομικά ευάλωτους, με χαμηλές καταναλώσεις για τους οποίους και θα καλύπτεται το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων.

Η δεύτερη ομάδα αφορά στα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα με μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση, αλλά μόνο εφόσον αποδεικνύουν ότι μειώνουν την κατανάλωση. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση κάνει ένα νοικοκυριό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση στο τιμολόγιο

Για τον Ιανουάριο το Ταμείο είχε εκταμιεύσει κονδύλι 840 εκατ ευρώ, ενώ για το Φεβρουάριο δεν θα χρειαστεί να δώσει πάνω από 100 εκατ ευρώ. Οσο για τα οικιακά τιμολόγια το συνολικό κονδύλι θα κυμανθεί μεταξύ 50 και 60 εκατ. ευρώ, έναντι 470 εκατ. ευρώ του Ιανουαρίου.

Στις δηλώσεις που έκανε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας ανέφερε:

Κάθε μήνα ανακοινώνουμε επιδοτήσεις και στηρίζουμε τα εισοδήματα των καταναλωτών. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι θά εχουν την ενέργεια που χρειάζονται με οικονομικές τιμές για όσο διαρκεί η κρίση. Η δραστική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών αερίου ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού μηχανισμού δεν ήρθε τυχαία. Θυμίζω ότι από το Μάρτιο του 2022 ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που πρότεινε την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν. Η κρίση έχει πλέον αμβλυνθεί, αλλά δεν έχει τελειώσει. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα είμαστε δίπλα στους καταναλωτές. Τον Αύγουστο του 2022 διαθέσαμε 1,1 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις στο ρεύμα, το Σεπτέμβριο 1,9 δισ. ευρώ και πάνω από 8,2 δισ. όλο αυτό το διάστημα.

Σκυλακάκης: «κλειδί για τις επιδοτήσεις οι τιμές αεριού – Στα 700 εκατομμύρια ο δημοσιονομικός χώρος»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή αναφέρθηκε στα νέα μέτρα στήριξης και τόνισε πως είναι συνάρτηση κυρίως 2 παραγόντων:

«Αφενός θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο για να αποτυπωθεί με ακρίβεια ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει και κυρίως αφετέρου θα πρέπει να παρακολουθούμε τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες αν διατηρηθούν στις σημερινές τιμές θα είναι πολύ θετική εξέλιξη» όπως είπε.

«Αυτή τη στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος που προκύπτει φαίνεται να είναι γύρω στα 700 εκ. ευρώ», εκτίμησε ο κ. Σκυλακάκης και συμπλήρωσε πως προτεραιότητα στα μέτρα που θα ανακοινωθούν έχει η ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν πήραν αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Επίσης υπογράμμισε την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνική οικονομίας από τον οίκο Fitch η οποία μας φέρνει πιο κοντά στο μεγάλο στόχο της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, τα οφέλη της οποίας θα καρπωθούν βραχυπρόθεσμα και οι Έλληνες πολίτες.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, η αναβάθμιση από τον Fitch, ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η οποία έγινε νωρίτερα του αναμενομένου, λόγω των πολύ καλών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας.

«Σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνουμε προεκλογική διαχείριση της οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης και διευκρίνισε ερωτώμενος σχετικά, ότι «τα μόνιμα μέτρα είναι πιο δύσκολα και πιο περιορισμένα από τα έκτακτα».

«Ξεχάστε τις οριζόντιες επιδοτήσεις» λένε στις Βρυξέλλες

Η δύσκολη εξίσωση των επιδοτήσεων συνδέεται και με τις πρόσφατες πιέσεις του Eurogroup για αλλαγή του σημερινού μοντέλου επιδοτήσεων μας λέει Έλληνας τεχνοκράτης της Κομισιόν που προβλέπει ότι στην Ελλάδα πρέπει να ξεχάσουμε δυστυχώς τις οριζόντιες επιδοτήσεις για όλους ανεξαιρέτως, αυτό μας τελείωσε.

Το σχέδιο που προτείνει και μάλλον θα επιβάλλει στο άμεσο μέλλον η Κομισιόν αφορά σε πρώτη φάση τους οικονομικά ευάλωτους, με χαμηλές καταναλώσεις για τους οποίους και θα καλύπτεται το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων.

Σε δεύτερη φάση αφορά τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα με μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση, αλλά μόνο εφόσον αποδεικνύουν ότι κλιμακωτά μειώνουν την κατανάλωση.

Σύστημα κλιμακωτής επιδότησης, βάσει της κατανάλωσης των νοικοκυριών, ισχύει και σήμερα στην Ελλάδα, με την ενίσχυση να μειώνεται για όσους καίνε πάνω από 500 μεγαβατώρες. Το σύστημα αυτό έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση, τόσο λόγω της υστέρησης των εισοδημάτων, όσο και για τις υψηλότερες τιμές στο ρεύμα από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

«Αν τελικά η ελληνική κυβέρνηση υιοθετήσει τη πρόταση της Κομισιόν έστω και για μετά τις εκλογές, αυτό ακολούθως θα σημάνει και μία επιβάρυνση των μεσαίων εισοδημάτων που θα αντιμετωπίσουν ακριβότερα τιμολόγια για το ρεύμα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το προτεινόμενο σύστημα θεωρείται δύσκολο να περάσει ως έχει, καθώς η κάθε χώρα έχει τα δικά της δεδομένα αναφορικά με τις επιδοτήσεις στο ρεύμα» μας λέει καθηγητής του ΕΜΠ.

Πάντως οι υπηρεσιακοί παράγοντες στο ΥΠΕΝ δοκίμαζαν υποδείγματα ακόμη και για μηδενικές επιδοτήσεις στις μεγάλες καταναλώσεις, χωρίς να είναι σαφές αν αυτές αφορούν καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα ή μόνο τις πάνω από 1000.

Το υπουργείο εξετάζει κατά πόσο είναι σκόπιμο να αξιοποιήσει τις πολύ χαμηλές ονομαστικές τιμές ρεύματος που ανακοίνωσαν για το Φεβρουάριο οι πάροχοι, προκειμένου να αλλάξει την πολιτική των επιδοτήσεων που εφαρμόζει από το καλοκαίρι και μετά, και επομένως να προσαρμοστεί στις πιέσεις της Κομισιόν» μας έλεγε έμπειρο και παλαιό στέλεχος του ΥΠΕΝ και συμπλήρωνε: «είναι γνωστό πως εδώ και καιρό οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι οι οριζόντιες επιδοτήσεις, όπως αυτές που εφαρμόζει η Ελλάδα, πρέπει να τελειώνουν και γι’ αυτό έχουν προτείνει μία επιδότηση δύο σταδίων. Μάλλον εκεί πάει η κατάσταση.

Τέλος ο έμπειρος Έλληνας τεχνοκράτης των Βρυξελλών από την πλευρά του υπενθύμισε εγκαίρως ότι το ΥΠΕΝ για να πετύχει την τελική τιμή – στόχο των 15-16 λεπτών η κιλοβατώρα, ξεκινά από τα 19,9 λεπτά/ KWh για νοικοκυριά με μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, τα οποία ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το Φεβρουάριο, ποσό που κινείται 60% κάτω από την αντίστοιχη χρέωση της επιχείρησης για τον Ιανουάριο.

Επομένως για να επιτευχθεί η κυβερνητική δέσμευση, αρκεί μια επιδότηση 4 λεπτών, έναντι 34 λεπτών η κιλοβατώρα, την οποία είχε χρειαστεί να καταβάλει το Ταμείο Ενεργειακής Μεταβάσης (ΤΕΜ) για τον Ιανουάριο.

Διαβάστε ακόμη: