Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο MEGA, δήλωσε ότι «δεν θα αφήσουμε τις σχολικές επιτροπές χωρίς τους απαραίτητους πόρους», διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τη θέρμανση στα σχολεία.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως «από την αρχή έχουμε παράσχει στήριξη στους Δήμους, σε δύο επίπεδα. Έχουμε δώσει 218 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, αυτή τη βδομάδα θα προχωρήσουμε σε μία έκτακτη χρηματοδότηση 50 εκατ. για τους Δήμους συν 14 εκατ. ευρώ για τις σχολικές επιτροπές μας, για την θέρμανση των παιδιών μας, έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα στην αρχή της χρονιάς. Θα εξασφαλίσουμε τις ανάγκες των παιδιών μας στα σχολεία και όλα όσα προκύψουν από τις σχολικές επιτροπές. Είχαμε δώσει άλλα 14 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο για την στήριξη των σχολείων. Εάν δεν φτάσουν θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, δεν θα αφήσουμε τις σχολικές επιτροπές χωρίς τους απαραίτητους πόρους».

Για τις εκλογές στην Ιταλία

Σχολιάζοντας τις εκλογές της Ιταλίας και την εκλογή της Τζόρτζια Μελόνι, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανάφερε πως «ο κάθε λαός έχει το δικαίωμα να εκλέξει όποια ηγεσία θέλει μέσα από δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογικές διαδικασίες. Ένα ντόμινο τέτοιων εξελίξεων στην Ευρώπη, που λόγω της ενεργειακής κρίσης, της πανδημίας που προηγήθηκε ή άλλων εσωτερικών ζητημάτων που σχετίζονται με το πολιτικό σκηνικό, μπορεί οι ακραίες φωνές να αυξάνονται, άρα να μειώνεται η συνοχή στην Ευρώπη. Είναι ένα μήνυμα αυτών των λαών που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, ότι δηλαδή δεν μπορεί να στηρίζουμε τις κοινωνίες, να αφήνουμε κάποιους πίσω και κάποιοι να προχωρούν μπροστά, αυτό διαλύει την κοινωνική συνοχή. Αυτό ήταν και ένα μήνυμα για την Ελλάδα. Βλέπω από την Ιταλία μία άνοδο των ακραίων φωνών, αλλά αυτό δεν έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα, παρόλο που έχουμε περάσει παρόμοιες κρίσεις τα τελευταία χρόνια – πανδημία, ενεργειακή κρίση, μεταναστευτικό».

Τόνισε δε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση απορρόφησαν αυτούς τους κραδασμούς, υπάρχει μία κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό, μία δυνατότητα εμπιστοσύνης που απολαμβάνει, που δεν την είχαμε συνηθίσει στο μεταπολιτευτικό σκηνικό. Θέλω να πιστεύω ότι -ακόμα και εκεί που υπάρχει μία δυσαρέσκεια για την ακρίβεια, μία αγωνία για ζητήματα ακρίβειας ή εισαγόμενου πληθωρισμού- με τις πολιτικές που ξεδιπλώνουμε, κρατάμε ενωμένη την κοινωνία. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε».

«Θέλω να πάω στη λογική ότι εκφράστηκε ο ιταλικός λαός μέσα σε ένα δημοκρατικό καθεστώς με ελεύθερες εκλογές, και έχει σημασία να δούμε ποια είναι η κυβέρνηση, ποια είναι η προγραμματική ατζέντα, κι πώς αυτό θα εξελιχθεί. Περιμένουμε να δούμε την κυβέρνηση και μέσα από τις προγραμματικές θέσεις της θα εκφραστεί ποια είναι η συνεργασία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.

Για τους φόβους ότι πρόκειται για ένα κόμμα το οποίο εκφράζει τις ιδέες του Μουσολίνι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σχολίασε πως, «δεν έχει σημασία αυτή τη στιγμή να βάλουμε την ταμπέλα “πώς εκλέχθηκε η κ. Μελόνι”, αλλά στο πλαίσιο συνεργασίας στην Ευρώπη ποιες είναι οι προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησης που θα προκύψει. Δεν θα κρίνω κανέναν λαό για την ψήφο του. Πρέπει να δούμε τις προγραμματικές θέσεις τους».

Για το κόμμα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου

Παράλληλα, ο Στέλιος Πέτσας σχολίασε  και την ιδεολογική τοποθέτηση του κόμματος του Κωνσταντίνου Μπογδάνου, λέγοντας ότι «αυτές οι φωνές ακούγονται πολλά χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όχι μόνο στην Ελλάδα. Σημασία έχει το τι κάνουμε, και πώς τις απομονώνουμε. Πώς τις απομονώνουμε; Όταν μειώνουμε 94% τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια, με αυτήν κυβέρνηση, μειώνουμε αυτή την πίεση ότι στην Ελλάδα δεν είμαστε ‘’ξέφραγο αμπέλι’’, ότι έχουμε σύνορα και τα φυλάσσουμε. Όταν καταφέρνουμε να μειώσουμε από 121 τα Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο 1/3, σημαίνει ότι έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προόδου, όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ζητήματος και το εισαγόμενο πρόβλημα της μετανάστευσης».

Για τις τουρκικές προκλήσεις

Σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «οι κατηγορίες του Ερντογάν είναι έωλες».

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα απορρίπτει αυτές τις αιτιάσεις του Ερντογάν, έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα νόμιμης άμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Δεύτερον, δεν έχουμε εμείς την ‘’στρατιά του Αιγαίου’’, οι Τούρκοι την δημιούργησαν το 1975, η οποία είναι αποβατική και συνιστά μία επιθετική ενέργεια από μόνη της. Τρίτον έχουμε την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και τέταρτον έχουμε το casus belli από την τουρκική εθνοσυνέλευση το 1975. Αυτές είναι επιθετικές ενέργειες, εμείς έχουμε δικαίωμα άμυνας. Από εκεί και πέρα, το κρεσέντο των επιθέσεων πρέπει να σταματήσει. Η Ελλάδα πάντα θα αντικρούει αυτές τις παράλογες αιτιάσεις».

Διαβάστε ακόμη: