Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, λέγοντας ότι «τα πολλά λόγια είναι φτώχεια».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «Μια κουβέντα μόνο για τα εθνικά θέματα, ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε στον ΟΗΕ τόσο για τις κόκκινες γραμμές της όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό. Η άλλη πλευρά μπορεί να επαναλαμβάνει τα ψέμματα, αλλά έχει μείνει μόνη», ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις θέσεις της.

«Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, είναι καιρός να ασχοληθούν και οι άλλοι με την φτώχεια. Αντί για τις πύρηνες λέξεις να επιλέξουν τις ουσιαστικές πράξεις και τον διάλογο, γιατί απέναντι τους έχουν όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα ενεργειακά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «κανείς προϋπολογισμός δεν είναι σε θέση να καλύψει το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας».

Και συμπλήρωσε ότι «απαιτούνται και τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις και πρόσθεσε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη, αλλά τόση όση ώστε να μην υπονομεύεται η οικονομία».

Τόνισε δε ότι «η κατάσταση απαιτεί πολιτική αξιοπιστία και σταθερότητα και πως η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει ωριμότητα, εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης χωρίς να ναρκοθετεί την επόμενη ημέρα».

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δρομολογούνται ήδη τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε στην Θεσσαλονίκη, ενώ ανάφερε ότι η διεθνής συνεργασία στη βάση των αρχών αναδεικνύεται σε προτεραιότητα απέναντι στην αβεβαιότητα.

«Το τόνισα στον ΟΗΕ, μόνο αν ηττηθεί η μορφή της επιθετικής βίας το διεθνές δίκαιο θα διέπει τις σχέσεις των χωρών, για να μην βρει η στάση της Ρωσίας επίδοξους μιμητές σε άλλες περιοχές» είπε.

«Μόνο η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο θα ακυρώσει τα σχέδια της Μόσχας να προκαλέσει κρίση σε χώρες της δύσης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας, επισήμανε ότι «η οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από αυτό που εκτιμούσαμε, η ανεργία υποχωρεί, γίνονται σημαντικές νέες επενδύσεις».

Τα θέματα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου είναι:

Εισήγηση από τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτηκαι Άκη Σκέρτσο σχετικά με το Ενοποιημένο Προσχέδιο Δράσης της κυβέρνησης για το 2023 – Σχέδια δράσης των υπουργείων.

Εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη για τον Προγραμματισμό Ανθρώπινου Δυναμικού για το 2023.

Παρουσίαση από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό, Απόστολο Βεσυρόπουλο των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δεσμευμένων και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, β) Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.

Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα του νομοσχεδίου για την ίδρυση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη για την επιλογή προέδρου και συμβούλων της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Εισήγηση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή για την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων στην παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων για την εκτέλεση έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Ενημέρωση από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννη Οικονόμου για το Ψηφιακό Κέντρο Ενημέρωσης.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Κρήτη για να λάβει μέρος και να μιλήσει στις 19:00 στην ετήσια συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Study Days του EPP Group) που θα πραγματοποιηθεί στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Διαβάστε ακόμη: