Το πετρέλαιο προσπάθησε να φρενάρει την πτώση από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών, με τους traders να σταθμίζουν τις εντεινόμενες ανησυχίες για τη διαφαινόμενη υπερπροσφορά.

Ο δείκτης αναφοράς έχει βυθιστεί σχεδόν κατά το ένα πέμπτο αυτό το τρίμηνο, λόγω των ανησυχιών ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την Κίνα, τους κορυφαίους καταναλωτές, θα πλήξει την κατανάλωση σε μια περίοδο ισχυρής και διευρυνόμενης προσφοράς. Κινήθηκε υψηλότερα την Τετάρτη για να διαπραγματευτεί κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι.

Οι μετρήσεις της αγοράς – συμπεριλαμβανομένου του σχήματος της καμπύλης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης – δείχνουν ότι οι συνθήκες χαλαρώνουν στην αγορά πετρελαίου.

Το μπρεντ σημείωσε άνοδο την Τετάρτη 11/9, αφού το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου εκτίμησε ότι τα εμπορικά αποθέματα των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 2,8 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η υποχώρηση του πετρελαίου έχει αναγκάσει τον ΟΠΕΚ+ να αναβάλλει την αύξηση της παραγωγής, πυροδοτώντας τις ανησυχίες ότι τα επιπλέον βαρέλια θα μπορούσαν ακόμη να φθάσουν στην αγορά πιο κοντά στο 2025. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας – ο οποίος θα εκδώσει αναθεωρημένες μηνιαίες προοπτικές αργότερα αυτή την εβδομάδα – δήλωσε τον Αύγουστο ότι η αγορά κινδυνεύει με υψηλότερα αποθέματα το επόμενο έτος, ακόμη και αν ακυρωθεί η αύξηση παραγωγής.

«Η συνεχιζόμενη αδυναμία στην αγορά πετρελαίου θα είναι ανησυχητική για τον ΟΠΕΚ+, και προκειμένου να κατευνάσει την αγορά, η ομάδα πρέπει να ανακοινώσει πολιτική για την αντιμετώπιση του αναμενόμενου πλεονάσματος το 2025», δήλωσε ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV. «Ακόμη και αν η ομάδα επιμείνει στις περικοπές, η συμμόρφωση είναι πιθανό να υποχωρήσει».
Η ύφεση θα είναι ούριος άνεμος για τους κεντρικούς τραπεζίτες καθώς θα πιέζουν στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα, δεδομένης της χαλάρωσης των πιέσεων στις τιμές και των ενδείξεων εξασθένησης της αγοράς εργασίας. Θα είναι επίσης μια ευκαιρία για τα έθνη που βασίζονται στις εισαγωγές αργού για την τροφοδοσία των οικονομιών τους, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία.

Από τεχνικής πλευράς, η πτώση του μπρεντ την Τρίτη ώθησε τον δείκτη σχετικής ισχύος 14 ημερών – ένα μέτρο της ταχύτητας και του μεγέθους της κίνησης ενός περιουσιακού στοιχείου – για λίγο κάτω από το 30, ένα επίπεδο που θεωρείται από ορισμένους traders ότι ενδεχομένως σηματοδοτεί μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη.

Οι έμποροι παρακολουθούν επίσης τον τυφώνα Francine, ο οποίος αναμένεται να φτάσει στη Λουιζιάνα αργότερα την Τετάρτη. Με τις Chevron και Shell μεταξύ των εταιρειών που λαμβάνουν μέτρα, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συνολική ποσότητα του αποκλεισμένου πετρελαίου αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής αργού πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.
Τα στελέχη, οι traders και τα hedge funds που συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Σιγκαπούρη για το Asia Pacific Petroleum Conference ήταν ως επί το πλείστον αρνητικά για τις προοπτικές του αργού.

Διαβάστε ακόμη: