Η προειδοποίηση αφορά τη δυνητική περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου ως αντίποινα, εξαιτίας των επιβεβλημένων κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ευρώπης εναντίον της Ρωσίας, σύμφωνα με αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Τα κράτη της G7 σχεδιάζουν έναν περίπλοκο μηχανισμό, προκειμένου να περιορίσουν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, σε μία προσπάθεια επιβολής «φρένου» στην «πολεμική μηχανή» του Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Ουκρανία.

Ωστόσο, δεδομένης της ισχυρής δημοσιονομικής θέσης της Μόσχας, το Κρεμλίνο έχει τη δυνατότητα να αντέξει οικονομικά, ακόμη κι αν μειώσει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά 5 εκατομμύρια βαρέλια, δίχως να βλάψει υπερβολικά την οικονομία, συμπλήρωσαν οι εκτιμητές.

Για μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, όμως, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Πιθανή περικοπή κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια στις ημερήσιες προμήθειες, θα οδηγούσε τις τιμές αναφοράς του αργού στο Λονδίνο στα 190$, ενώ το χειρότερο σενάριο, σηματοδοτεί τη «στρατοσφαιρική» τιμή για το αργό, στα 380$, συμπλήρωσαν οι άνθρωποι της JP Morgan.

«Ο προφανέστερος κίνδυνος με ένα ανώτατο όριο τιμών, εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Ρωσία, ίσως επιλέξει να μη συμμετάσχει και αντ’ αυτού, να απαντήσει με γενναίες μειώσεις των εξαγωγών, ως αντίποινα. Η στενότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου λειτουργεί “υπέρ” της», επεσήμαναν οι αναλυτές.