Ο Άντι Ρουρκ, μπασίστας του δημοφιλούς βρετανικού συγκροτήματος The Smiths, απεβίωσε σε ηλικία 59 ετών. Η είδηση του θανάτου του, ανακοινώθηκε από τον κιθαρίστα Τζόνι Μαρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μαρ έγραψε: «Με λύπη, ανακοινώνουμε τον θάνατο του Άντι Ρουρκ έπειτα από μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας. Θα μείνει στη μνήμη, ως μία ευγενική και όμορφη ψυχή και ως ένας εξαιρετικά ταλαντούχος μουσικός. Ζητάμε ιδιωτικότητα, σε αυτή τη θλιβερή στιγμή».

Ο παραγωγός των Smiths, Στίβεν Στριτ, έγραψε πως «είμαι τόσο στενοχωρημένος, που ακούω αυτά τα νέα. Ο Άντι ήταν εκπληκτικός μουσικός και καλός άνθρωπος. Δε μπόρεσα να διαβάσω περισσότερα, αλλά στέλνω συλλυπητήρια. Οι σκέψεις μου είναι στους φίλους και την οικογένειά του».

Ο Ρουρκ συμμετείχε σε κλασσικές επιτυχίες των Smiths, όπως οι “This Charming Man” και “There Is a Light That Never Goes Out” – και τα δύο τραγούδια αποτελούν παράδειγμα του τολμηρού στυλ της μουσικής του. Ο ίδιος έπαιξε μπάσο σε όλα τα άλμπουμ του συγκροτήματος: “The Smiths” (1984), “Meat Is Murder” (1985), “The Queen is Dead” και “Strangeways, Here We Come” (1987). Επιπλέον, όταν το συγκρότημα διαλύθηκε, συμμετείχε σε τραγούδια του Μόρισεϊ.

Οι Smiths δημιουργήθηκαν το 1982. Στο πρώτο σχήμα μπασίστας ήταν ο Στιβ Πόμφρετ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Ντέιλ Χίμπερτ. Τον Χίμπερτ αντικατέστησε ο Ρουρκ, παιδικός φίλος του Μαρ. Μάλιστα, οι Ρουρκ και Μαρ ήταν νωρίτερα εμπνευστές ενός άλλου συγκροτήματος, των Freak Party.

«Ήμασταν οι καλύτεροι φίλοι, πηγαίναμε μαζί παντού. Σε ηλικία 15 ετών, μετακόμισα στο σπίτι του, ζούσαμε μαζί με τους τρεις αδερφούς του και σύντομα, συνειδητοποίησα ότι ο φίλος μου ήταν από τους σπάνιους ανθρώπους που συμπαθούσαν όλοι. Μαζί με τον Άντι μελετούσαμε μουσική, διασκεδάζαμε και εργαζόμασταν ώστε να γίνουμε οι καλύτεροι μουσικοί που θα μπορούσαμε να ήμασταν», έγραψε ο Μαρ σε παλαιότερο αφιέρωμα για τον ντράμερ, Μάικ Τζόις.

Το πρώτο ντέμο του συγκροτήματος περιείχε τραγούδια όπως το “What Difference Does It Make?”. Το συγκρότημα καθιερώθηκε και ο ήχος του έγινε αμέσως αναγνωρίσιμος: Τα φωνητικά του Μόρισεϊ, η κιθάρα του Μαρ, ο τεχνικά σπουδαίος ρυθμός του Ρουρκ και του Τζόις. Ήταν ένας ήχος που εξακολουθεί να καθορίζει τη βρετανική ανεξάρτητη μουσική του 1980.

Πέραν των Smiths, δημιούργησε και συμμετείχε ενεργά στο συγκρότημα Freebass μαζί με τους Πίτερ Χουκ των New Order και τον Μάνι των Stone Roses. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ηχογράφησε με τους Σινέντ Ο’ Κόνορ, The Pretenders, Ίαν Μπράουν, Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν και το συγκρότημα DARK.

Διαβάστε ακόμη: