Τα τραγούδια μιλούν για κάθε τι που υπάρχει στη ζωή ενός ανθρώπου και πάντα ταυτιζόμαστε με κάποιον στίχο, ανάλογα με τη φάση που βρισκόμαστε.

Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που δε θα ξεχαστούν ποτέ και κατάφεραν με τη μουσική τους να δημιουργήσουν μια δική τους, μοναδική πορεία στο χώρο και να αποκαλούνται θρύλοι τόσο στο χώρο της μουσικής, όσο και της μόδας.  Μπορεί κάποιοι να έχουν φύγει από τη ζωή, αλλά ακόμη απασχολούν τους δυο αυτούς χώρους και συχνά γίνονται αναφορές σε αυτούς.

SEX PISTOLS – God Save the Queen (1977)

Κυκλοφόρησε κατά τη διάρκεια του Ασημένιου Ιωβηλαίου της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο του 1977 και προκάλεσε αμέτρητες αντιδράσεις. Παρόλο που οι στίχοι και το εξώφυλλο του single λογοκρίθηκαν, το τραγούδι κατάφερε να φτάσει στη δεύτερη θέση των Αγγλικών Charts ενώ ταυτόχρονα το BBC αρνήθηκε την αναπαραγωγή του.

Το ίδιο το BBC μετά από 23 ολόκληρα χρόνια παραδέχθηκε ότι το “God Save the Queen” έφτασε στην κορυφή των charts εκείνη την περίοδο αλλά διάφοροι «περίεργοι» μηχανισμοί δεν επέτρεψαν το album να πάρει τη θέση που του άξιζε. Ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από τον εθνικό ύμνο του Ηνωμένου Βασιλείου και ο κυριότερος λόγος που λογοκρίθηκε ήταν ότι περιέγραφε ως φασιστικό το καθεστώς της μοναρχίας ενώ οι στίχοι ανέφεραν ότι η Αγγλία δεν έχει μέλλον. Το περιοδικό Q κατέταξε το 2001, το εξώφυλλο του “God Save the Queen” στην κορυφή των 100 καλύτερων εξωφύλλων όλων των εποχών.

QUEEN – Bohemian Rhapsody (1975)

https://www.youtube.com/watch?v=BVQBHpm1H0w

Στην εποχή του ήταν το ακριβότερο single που ηχογραφήθηκε ποτέ ενώ είναι τραγούδι δίχως ρεφραίν. Όταν κυκλοφόρησε έμεινε στην πρώτη θέση των Βρετανικών charts για εννέα συνεχόμενες βδομάδες και πούλησε περισσότερο από ένα εκατομμύρια αντίτυπα μέσα σε τρεις μήνες. Το κομμάτι έγραψε ο Freddie Mercury στο σπίτι του στο Δυτικό Λονδίνο και είναι από τα λίγα των QUEEN που δεν συντέθηκαν στο studio όπως συνήθιζε τις περισσότερες φορές το συγκρότημα. Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων ο Mercury, o May και ο Taylor έγραφαν τα φωνητικά δέκα με δώδεκα ώρες την ημέρα ενώ χρειάστηκαν τρεις βδομάδες για να ολοκληρωθεί.

O Mercury ποτέ δεν αποκάλυψε το νόημα των στίχων λέγοντας μόνο ότι έχει να κάνει με τις σχέσεις των ανθρώπων. Το “Bohemian Rhapsody” έγινε το πρώτο τραγούδι στην ιστορία της μουσικής που βρέθηκε με την ίδια έκδοση στη πρώτη θέση των charts, την πρώτη όταν κυκλοφόρησε και τη δεύτερη το 1991 μετά τον θάνατο του Mercury. Αξίζει να αναφερθεί πως διασκευάστηκε εξαιρετικά από τον Bruce Dickinson (IRON MAIDEN) και την Montserrat Caballe.

THE WHO – My Generation (1965)

Ο Pete Townshend σε ηλικία μόλις 20 ετών έγραψε ίσως το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι στην ιστορία των WHO. Ο Townshend όπως ο ίδιος αναφέρει έγραψε το κομμάτι πάνω στο τρένο και αναφέρει ως βασικό στοιχείο επιρροής του τον πιανίστα της jazz, Mose Allison και το κομμάτι του “Young Man Blues”. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κομμάτι έχει διασκευαστεί από τους IRON MAIDEN, τους OASIS, τoν ALICE COOPER, τους GREEN DAY, τους GENERATION X και την Patti Smith.

To “My Generation” έφτασε μέχρι τη δεύτερη θέση των Αγγλικών charts ενώ το περιοδικό Rolling Stone το κατέταξε στην ενδέκατη θέση της λίστας του με τα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών. Πηγή έμπνευσης του Townsend ήταν οι Mods, το επαναστατικό κίνημα των νέων στην Μ. Βρετανία την δεκαετία του 60’ που είχε ως σλόγκαν «just don’t get it» και αναφερόταν στους μεγαλύτερους σε ηλικία.

NIRVANA – Smells Like Teen Spirit (1991)

Το τραγούδι που άλλαξε μια για πάντα το τοπίο της rock μουσικής και αυτό που έκανε το Alternative να περάσει στην κατηγορία του mainstream. Αρχικά οι NIRVANA και το management αυτών δεν πίστεψαν πως το κομμάτι θα μπορούσε να γίνει hit αλλά η τρομερή απήχηση που είχε στο ραδιόφωνο τους άλλαξε τα σχέδια. Προτάθηκε για δύο βραβεία Grammy “Best Hard Rock Performance with Vocal” και “Best Rock Song” αλλά έχασε από τον Eric Clapton.

Λίγες μέρες αργότερα το περιοδικό Entertainment Weekly θα γράψει πως η ήττα των NIRVANA ήταν από τις μεγαλύτερες αδικίες που έγινα ποτέ στην ιστορία των Grammy. Το 2000 το MTV και το Rolling Stone στο αφιέρωμα τους για τα 100 δημοφιλέστερα τραγούδια στην ιστορία της μουσικής το κατέταξαν στην τρίτη θέση πίσω από το “Yesterday” των BEATLES κα το “Satisfaction” των ROLLING STONES.

BOB DYLAN – Like a Rolling Stone (1965)

Η δισκογραφική εταιρία Columbia δεν έμεινε ικανοποιημένη όταν άκουσε το κομμάτι αρχικά λόγω του ότι ήταν αρκετά «ηλεκτρικό» για την εποχή και κατά δεύτερον λόγω της μεγάλης διάρκειας του. Ένα μήνα αργότερα το κομμάτι βρέθηκε στην κατοχή κάποιων Djs σε δημοφιλές club και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η επιτυχία που γνώρισε ανάγκασε την Columbia να το κυκλοφορήσει ως single φτάνοντας στη δεύτερη θέση των αμερικάνικων charts.

Το “Like a Rolling Stone” χαρακτηρίστηκε ως σημείο αναφοράς της μουσικής ιστορίας μιας και συνδύαζε πολλά διαφορετικά μουσικά στοιχεία της εποχής και εκτόξευσε την καριέρα του Bob Dylan αναδεικνύοντας τον ως έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της μεταπολεμικής περιόδου. Το κομμάτι διασκευάστηκε από πλήθος καλλιτεχνών με τους JIMI HENDRIX EXPERIENCE, THE ROLLING STONES, DAVID BOWIE, MICHAEL BOLTON & GREEN DAY ανάμεσα σε αυτούς.

ROLLING STONES – (I Can’t Get No) Satisfaction (1965)

Το πρώτο κομμάτι των Rolling Stones που έφτασε στην πρώτη θέση των αμερικάνικων charts. Στη Μεγάλη Βρετανία το πρώτο διάστημα είχε airplay μόνο σε πειρατικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς λόγω των σεξουαλικών υπονοούμενων των στίχων του αλλά λίγους μήνες μετά κυκλοφόρησε και εκεί φτάνοντας την τέταρτη θέση των charts.

Η ιστορία λέει πως ο Keith Richards συνέθεσε την αρχική μορφή του κομματιού σε δωμάτιο ξενοδοχείου πριν πέσει για ύπνο. Όταν ξύπνησε το πρωί έβαλε να ακούσει την κασέτα και μετά από 2 λεπτά ακουστικής κιθάρας άκουγε τον εαυτό του να ροχαλίζει για 40 λεπτά. Το 2004 ένα πάνελ κριτών από το περιοδικό Rolling Stone του έδωσαν τη δεύτερη θέση στη λίστα με τα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών πίσω από το “Like a Rolling Stone” του Bob Dylan.

LED ZEPPELIN – Stairway to Heaven (1971)

Το περιοδικό Classic Rock το κατέταξε στην πρώτη θέση της λίστας του με τα δέκα καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών ενώ το περιοδικό Guitar World του έδωσε την πρώτη θέση στη λίστα του με τα 100 καλύτερα κιθαριστικά solos που γράφτηκαν ποτέ. Το κομμάτι γράφτηκε το 1970 από τους Jimmy Page και Robert Plant στο εξοχικό Bron-Y-Aur, ένα κτίριο του 18ου αιώνα στην Ουαλία όπου την δεκαετία του 50’ οι γονείς του Plant χρησιμοποιούσαν ως τόπο διακοπών.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η εισαγωγή του κομματιού είναι πανομοιότυπη με το ορχηστρικό κομμάτι των SPIRIT “Taurus”, συγκρότημα για το οποίο οι ZEPPELIN έπαιξαν support αρκετές φορές πριν τη σύνθεση του “Stairway to Heaven”. Το 2000 έγινε γνωστό ότι το κομμάτι είχε παιχτεί στα Αμερικάνικα ραδιόφωνα πάνω από 3 εκατομμύρια φορές κάνοντας το ένα από τα πιο πολυπαιγμένα τραγούδια στην ιστορία του ραδιόφωνου ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το 1990 ένας σταθμός της Florida έπαιζε το κομμάτι για 24 ώρες συνεχόμενα.

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο,  τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.