search

MAIN STREET

«Πετάει ο γάιδαρος με τον μαύρο χρυσό» λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε χώρες που συμμορφώνονται με το ανώτατο όριο και έχει ετοιμάσει "σκιώδη στόλο".

oileu

Το ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται δια θαλάσσης τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα.

Ουσιαστικά, το μέτρο ορίζει ότι το πετρέλαιο που παράγεται στη Ρωσία μπορεί να πωλείται μόνο με την απαραίτητη ασφαλιστική έγκριση στα $60 το βαρέλι ή λιγότερο. Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες εδρεύουν ως επί το πλείστον σε χώρες των G-7.

Η Ρωσία έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα πουλήσει πετρέλαιο σε χώρες που συμμορφώνονται με το ανώτατο όριο και ότι είναι έτοιμη να μειώσει την παραγωγή για να διατηρήσει τα έσοδά της από το εμπόρευμα.

Επιπλέον, σχετικές αναφορές υποδηλώνουν ότι έχει δημιουργήσει έναν στόλο περίπου 100 πλοίων για να αποφύγει τις κυρώσεις για το πετρέλαιο.

Έχοντας τον δικό του λεγόμενο «σκιώδη στόλο» το Κρεμλίνο θα μπορούσε να πουλάει το πετρέλαιο του χωρίς να χρειάζεται ασφάλιση από το G-7 ή άλλα έθνη.

Όταν ρωτήθηκε εάν το ανώτατο όριο πετρελαίου μπορεί να λειτουργήσει στη μείωση των εσόδων από το πετρέλαιο της Ρωσίας, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe είπε: «Ναι, μπορεί». Είναι «το σωστό μήνυμα τη σωστή στιγμή», είπε σε συνέντευξή του στο CNBC.

ο ρόλος της Ινδίας και της Κίνας

Ένα από τα μεγάλα ανοιχτά ερωτήματα ωστόσο παραμένει ο ρόλος της Ινδίας και της Κίνας στην εφαρμογή αυτού του ανώτατου ορίου τιμών.

Και οι δύο χώρες έχουν αυξήσει τις αγορές τους σε ρωσικού πετρέλαιο μετά την εισβολή στην Ουκρανία και είναι απρόθυμες να συμφωνήσουν με το ανώτατο όριο.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας φέρεται να έχει δηλώσει ότι «δεν φοβάται» το ανώτατο όριο και αναμένει ότι η πολιτική θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο.

Πάρα ταύτα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire δήλωσε στο CNBC, «Νομίζω ότι αξίζει να προσπαθήσουμε».

«Στη συνέχεια θα αξιολογήσουμε τις συνέπειες της εφαρμογής αυτού του ορίου τιμής πετρελαίου», πρόσθεσε.

Το επίπεδο του ανώτατου ορίου θα επανεξεταστεί στις αρχές του 2023.

Αυτή η αναθεώρηση θα γίνεται περιοδικά και ο στόχος είναι να τεθεί «τουλάχιστον 5% κάτω από τη μέση τιμή αγοράς για το ρωσικό πετρέλαιο», σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Οι παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την ακεραιότητα της πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη: