Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θέλει να επεκτείνει τη χρήση του ρουβλίου στις εξαγωγές ενέργειας, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για προθεσμίες και λεπτομέρειες.

Ο κ. Πεσκόφ τόνισε, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ότι «Ο πρόεδρος έχει ορίσει μια μεθοδική και βήμα προς βήμα προσέγγιση για την επέκταση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι ο ρόλος των εθνικών νομισμάτων στις συμφωνίες εξαγωγών θα πρέπει να αυξηθεί, εν μέσω της δεδηλωμένης επιθυμίας της Ρωσίας να αλλάξουν και να γίνονται σε ρούβλια οι πληρωμές για τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο, κυρίως στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, ο οίκος Moody’s  κάνει λόγο για πιθανή χρεοκοπία στη Ρωσία, καθώς προσπάθησε να πληρώσει ομόλογά της σε δολάρια με ρούβλια.

Η Ρωσία προχώρησε σε πληρωμή που ήταν προγραμματισμένη για τις 4 Απριλίου για δύο κρατικά ομόλογα -με ωρίμανση το 2022 και το 2042- σε ρούβλια αντί σε δολάρια που προβλεπόταν να καταβάλει με βάση τους όρους των τίτλων αυτών.

Επιπλέον, ο οίκος Moody’s σε ανακοίνωση «μπορεί έτσι να θεωρηθεί ότι είναι σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών βάσει του ορισμού της Moody’s εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή έως τις 4 Μαΐου, που λήγει η περίοδος χάριτος».

Τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να πληρώσει σε ρούβλια τους κατόχους ευρωομολόγων εκφρασμένων σε αμερικανικά δολάρια με ωρίμανση το 2022 και το 2042, καθώς ξένη τράπεζα αρνήθηκε να επεξεργαστεί την διαταγή πληρωμής ύψους 649,2 εκατ. δολαρίων στους κατόχους του χρέους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η ξένη τράπεζα, της οποίας το όνομα δεν ανακοίνωσε, απέρριψε την διαταγή πληρωμής της Ρωσίας στα κουπόνια του χρέους και επίσης δεν επεξεργάστηκε την πληρωμή στην ονομαστική αξία του ευρωομολόγου που ωριμάζει το 2022.

Η ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να αποπληρώνει το χρέος της έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής μετά τις μαζικές δυτικές κυρώσεις ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ η Ευρώπη, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία, προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο αναζητώντας εναλλακτικές.

Στο αδρανές επί χρόνια εργοτάξιο του αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Νορβηγία με την Πολωνία στο έδαφος της Δανίας, οι εργασίες έχουν ξεκινήσει και πάλι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σχέδια κατασκευής τερματικών σταθμών μεθανίου στην βόρεια Γερμανία, την Φινλανδία ή την Γαλλία, νέες διακλαδώσεις αγωγών προς την Ισπανία ή την ανατολική Μεσόγειο βρίσκονται στα σκαριά.

Στο Μίντελφαρτ, στο νησί Φύνεν της Δανίας, οι εργασίες στο εργοτάξιο του αγωγού Baltic Pipe ξαναξεκίνησαν τον περασμένο μήνα για την ολοκλήρωση της σύνδεσης Νορβηγίας-Πολωνίας μήκους 900 χιλιομέτρων.

«Στόχος επίσης είναι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο και του δικτύου της Δανίας, αλλά το βασικό είναι η συνδρομή προς το δίκτυο των καλών γειτόνων και φίλων Πολωνών», εξηγεί στέλεχος της Energinet, της διαχειρίστριας των ενεργειακών υποδομών της Δανίας.