Ως “κυρίαρχο κράτος” χαρακτήρισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ την Ουκρανία και ενώ η ρωσική εισβολή βρίσκεται σε εξέλιξη. Ερωτηθείς για το πώς αντιμετωπίζει το Κρεμλίνο την ιδέα ενός πιθανού δημοψηφίσματος στην Ουκρανία σε ό,τι αφορά το θέμα των συμβιβασμών με τη Ρωσία, απάντησε: “Η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και μπορεί και πρέπει να υπάρχουν κάποιες εσωτερικές διαδικασίες”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο επισήμανε πως “λαμβάνει χώρα μια συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά, φυσικά, θα θέλαμε πιο ενεργές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, προσχέδια εγγράφων έχουν παραδοθεί στην ουκρανική πλευρά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων: “Τα αιτήματα της Ρωσίας είναι γνωστά στην ουκρανική πλευρά. Τα έχουμε εξηγήσει όχι μόνο προφορικά, αλλά και τα διατυπώνουμε με σαφήνεια και γραπτά. Ολα τα απαραίτητα προσχέδια εγγράφων παραδόθηκαν στους Ουκρανούς πριν από αρκετές ημέρες”, τόνισε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας πως το Κρεμλίνο δεν αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων προκειμένου να μην βλάψει τη διαδικασία.