Ξεκάθαρος εμφανίστηκε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε ό,τι αφορά τη θέση της Ρωσίας για το φυσικό αέριο. «Χωρίς ρούβλια δεν υπάρχει φυσικό αέριο», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, στο αμερικανικό δίκτυο PBS.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνο στην ουσία επανέλαβε την προειδοποίηση και του Ρώσου βουλευτή Ιβάν Αμπράμοβ, μέλους της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Η Ρωσία θα περιμένει την απάντηση της ΕΕ και μετά θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. «Δεν σκοπεύουμε επ’ ουδενί να λειτουργήσουμε ως ευεργέτες και να προμηθεύουμε με δωρεάν φυσικό αέριο την Ευρώπη», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.

Ο έμπιστος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι εξαπέλυσε ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. «Δυστυχώς οι καταστάσεις αυτές είναι εξαιρετικά εχθρικές», ανέφερε ο Πεσκόφ για τις κυρώσεις.

Και συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος: «Και εμείς στη Ρωσία εκλαμβάνουμε αυτόν τον πόλεμο με τέτοιο τρόπο, ότι δηλαδή οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία διεξάγουν πραγματικό πόλεμο στο εμπόριο, στην οικονομία, κατάσχουν την περιουσία μας, τα μετρητά μας και μπλοκάρουν τη χρηματοδότησή μας. Και τώρα πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα. Η Ρωσία ήταν πάντα, παραμένει και θα παραμείνει ένας αξιόπιστος πάροχος υδρογονανθράκων».

Και τόνισε: «Οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν τις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και την εντελώς διαφορετική κατάσταση που έχει προκύψει στις συνθήκες του οικονομικού πολέμου που διεξάγεται κατά της Ρωσίας. Και, φυσικά, οι εταιρείες πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι χρειάζεται απλώς οι εταίροι να αγοράσουν το νόμισμά μας, το ρούβλι, για να πληρώνουν το φυσικό αέριο. Η Ρωσία ήταν, είναι, παραμένει και σκοπεύει να παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής ενεργειακών πόρων και ενδιαφέρεται να πουλήσει το φυσικό της αέριο. Δεν είναι ότι απλώς μας ενδιαφέρει, αλλά είμαστε σίγουροι ότι έχουμε το καλύτερο αέριο που προσφέρεται στην αγορά όσον αφορά τον ρυθμό παραδόσεων, την τιμή και την αξιοπιστία».

“Δεν είναι επίσημο μέλος ο Αμπράμοβιτς”

Οσον αφορά στον Ρομάν Αμπράμοβιτς και την παρουσία του στις διαπραγματεύσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνο αρκέστηκε στο εξής: «Ο Αμπράμοβιτς εμπλέκεται σε κάποιες επαφές μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς και δεν είναι επίσημο μέλος της αντιπροσωπείας».

“Κυρίαρχο κράτος… “

Θυμίζουμε ότι προ ημερών, ο Πεσκόφ είχε αποκαλέσει την Ουκρανία “κυρίαρχο κράτος” και ενώ η ρωσική εισβολή ήταν στα… φόρτε της: “Η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο κράτος και μπορεί και πρέπει να υπάρχουν κάποιες εσωτερικές διαδικασίες”.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο είχε επισημάνει πως “λαμβάνει χώρα μια συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά, φυσικά, θα θέλαμε πιο ενεργές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις” (σ.σ. διαπραγματεύσεις που μέρα με τη μέρα δείχνει να… αυξάνονται και να οδεύουν σε πιο γοργούς ρυθμούς).

Κλείνοντας: “Τα αιτήματα της Ρωσίας είναι γνωστά στην ουκρανική πλευρά. Τα έχουμε εξηγήσει όχι μόνο προφορικά, αλλά και τα διατυπώνουμε με σαφήνεια και γραπτά. Ολα τα απαραίτητα προσχέδια εγγράφων παραδόθηκαν στους Ουκρανούς πριν από αρκετές ημέρες”,