Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη λόγω της ευκαιρίας αγοράς για τους επενδυτές που προέκυψε απο την πρόσφατη πτώση των τιμών κάνοντάς τες να ανακτήσουν μέρος των απωλειών από την χθεσινή πτώση.

Ωστόσο, τα κέρδη ήταν περιορισμένα, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί ενόψει των βασικών αποφάσεων πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες και σε αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα.

Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού  Brent σκαρφάλωσε 2,69 δολάρια ή 3,7%, στα 74,53 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό  West Texas Intermediate ήταν στα 69,71 δολάρια το βαρέλι, αυξημένο κατά 2,59 δολάρια ή 3,8%.

Σημειώνεται ότι ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές, οι οποίες συχνά διαπραγματεύονται παράλληλα με το πετρέλαιο.

Σε backwardation το Brent εδώ και έξι μήνες

Η εξάμηνη οπισθοδρόμηση (backwardation) του Brent, -μια δομή αγοράς σύμφωνα με την οποία τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μικρότερης ημερομηνίας διαπραγματεύονται πάνω από τα πιο μακροχρόνια-, έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο στα περίπου 1,30 δολάρια, υποδηλώνοντας διστακτική τη εμπιστοσύνη της αγοράς στη ζήτηση που ξεπερνά την προσφορά κατά τη διάρκεια του έτους.

«Για να αρχίσουν ξανά οι συμμετέχοντες στην αγορά να δημιουργούν θέσεις long (αγοράς), πιθανότατα θα πρέπει να δουν μεγαλύτερες μειώσεις των αποθεμάτων», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Giovanni Staunovo, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι αυτό θα συμβεί εντός εβδομάδων.

Και τα δύο σημεία αναφοράς υποχώρησαν περίπου στα 3 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, αφού οι αναλυτές τόνισαν την αύξηση των παγκόσμιων προμηθειών και τις ανησυχίες για την αύξηση της ζήτησης λίγο πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τη συνεδρίαση της Fed για τη νομισματική πολιτική που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν ότι η Fed θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, μια άποψη που ενισχύθηκε μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ μόλις αυξήθηκαν τον Μάιο.

Διαβάστε περισσότερα