Δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις που έκανε για την ανάγκη ανάκλησης της απόφασης των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, το Αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι εντάσσει και επίσημα πλέον την Κύπρο στο πρόγραμμα «State Partnership».

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ικανοποίηση στη Λευκωσία καθώς όπως επισημαίνεται αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και να ενισχύσει την αποτρεπτική δυνατότητα της Εθνικής Φρουράς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εκτός από τις αξιώσεις του για το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, ανακοίνωσε και την ενίσχυση των δυνάμεων του Αττίλα ως απάντηση στην υποτιθέμενη στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα.

Την αποψινή ανακοίνωση του Αμερικανικού Πενταγώνου για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα State Partnership Program και τη συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Φρουράς Κύπρου και της Εθνικής Φρουράς των Ηνωμένων Πολιτειών, χαιρέτισε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, με ανάρτησή του στο Twitter.

Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη για την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου-ΗΠΑ.

Μπλίνκεν για Κύπρο: Οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην ενίσχυση των δεσμών ασφάλειας

Το ρόλο που διαδραματίζει ο λαός της Κύπρου για τη διασφάλιση της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σημειώνει ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε μήνυμα για την 62η επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επανένωση της Κύπρου ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε δήλωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε τον βασικό ρόλο που διαδραματίζει ο λαός της Κύπρου για τη διασφάλιση της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σημειώνει ότι το επόμενο έτος οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη συνέχιση της εμβάθυνσης της αυξανόμενης σχέσης μεταξύ των χωρών και των λαών μέσω οικονομικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και δεσμών ασφάλειας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αφοσιωμένες στην υποστήριξή τους για μια συνολική διευθέτηση σε μια διαδικασία που θα καθοδηγείται από τους Κυπρίους και θα διευκολύνεται από τα Ηνωμένα ‘Εθνη, για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα για όλους τους Κύπριους», αναφέρει ο κ. Μπλίνκεν.

Διαβάστε ακόμη: