Μέρα με την ημέρα ξεδιπλώνονται οι λεπτομέρειες του mega deal για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς και αναδεικνύονται για άλλη μια φορά, οι ιδιαίτερες ικανότητες του Διευθύνοντος Συμβούλου Χρήστου Μεγάλου.

Ήδη η δομή της συμφωνίας έχει αρχίσει να αποκαλύπτεται και μια από τις βασικότερες πτυχές της αφορά τους μετόχους και το εάν και κατά πόσο η επικείμενη συμφωνία και τα κεφάλαια που θα απαιτήσει, επηρεάζει την μερισματική πολιτική που έχει «υποσχεθεί» η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στην αγορά.

Τα πρώτα μηνύματα της αγοράς επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ότι ο Χρήστος Μεγάλου έβαλε ψηλά στους προτεραιότητές του τους μετόχους της τράπεζας καθώς σύμφωνα με την καθολική εκτίμηση των αναλυτών, δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την διανομή των μερισμάτων που έχει ανακοινώσει η τράπεζα για την επόμενη 3ετία.

Το πρώτο σαφές μήνυμα έδωσαν τις τελευταίες ώρες οι δύο πρώτες αναλύσεις του υπό συζήτηση mega deal που είδαν το φως της δημοσιότητας, από την Goldman Sachs και την Autonomous.

Αρχικά η Goldman Sachs εκτιμά ότι μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, ο δείκτης CET1 της Πειραιώς θα υποχωρήσει μεν, αλλά θα διατηρήσει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» άνω των 300 bps πάνω από τα ελάχιστα απαιτούμενα που ορίζει ο επόπτης.

Η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε κεφαλαιακό μαξιλάρι ύψους 1,1 δισ. ευρώ στα κεφάλαια του 2025 που αντιστοιχεί στο περίπου 21% της κεφαλαιοποίησης που είχε η Πειραιώς στις 5 Φεβρουαρίου.

Το «μαξιλάρι» αυτό κρίνεται απολύτως επαρκές για να διατηρηθεί η μερισματική πολιτική που έχει προαναγγείλει η Πειραιώς (30% των κερδών το 2024, 40% το 2025, 50% το 2026 και 50% το 2027).

Την ίδια στιγμή και οι αναλυτές της Autonomous εκτιμούν ότι από το αποτέλεσμα της συμφωνίας δεν θα θιγεί το πλάνο διανομής κερδών 35% και 50% από τα κέρδη 2024 – 2025, προσβλέποντας σε απόδοση για τους μετόχους 9% μέσω 50% διανομής σε μετρητά και 50% σε επαναγορές μετοχών.

Μια ακόμη σημαντική διάσταση τις επικείμενης συμφωνίας είναι η χρηματιστηριακή, καθώς όσοι γνωρίζουν στενά τον Χρήστο Μεγάλου, εκτιμούν ότι ένας από τους σκοπούς της επικείμενης συμφωνίας είναι και η βελτίωση της αποτίμησης της Πειραιώς.

Ήδη η τιμή της μετοχής βρίσκεται στα επίπεδα των 4,40 ευρώ με συνολική χρηματιστηριακή αξία 5,5 δις. ευρώ που σημαίνει P/BV 0,76.

Δεν είναι λίγοι οι χρηματιστές εκείνοι που θεωρούν την μετοχή «φθηνή» και ότι η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής θα αποτελέσει το «καύσιμο» για την περαιτέρω «αναρρίχησή της.

Ήδη η ελβετική τράπεζα UBS με χθεσινή της ανάλυση εκτιμά αυξητική επίδραση 4% στα κέρδη ανά μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς το 2026, από μια πιθανή εξαγορά του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής από το fund CVC.

O οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 5,70 ευρώ και τη σύσταση αγορά για τη μετοχή, ενώ υπογραμμίζει ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι μία από τις κορυφαίες επιλογές.

Από τα πιο δυνατά «χαρτιά» του deal πάντως είναι ότι η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά πρόσβαση και στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η αξία σήμερα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου είναι 3,4 δισ. ευρώ, από τα οποία 2,24 είναι ομόλογα, 472 εκατ. ευρώ σε Αμοιβαία Κεφάλαια, 614 εκατ. ευρώ είναι Unit Linked προϊόντα και περίπου 29 εκατ. σε μετοχές.

CVC Capital: Σιγή ιχθύος – Εξαγορές στα τρόφιμα

33% κέρδος για το CVC

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Πέμπτη η διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς, το προσφερόμενο τίμημα των 469 εκατ. ευρώ για ποσοστό 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής, συνεπάγεται αποτίμηση 670 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι το CVC είχε εξαγοράσει το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα το 2021 με αποτίμηση στα 505 εκατ. ευρώ.

Επομένως οι αναλυτές προσδιορίζουν ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Πειραιώς, το CVC θα έχει κέρδος 33% από την μεταπώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Εθνική Τράπεζα: Οσμή … ξεπλύματος το ενδιαφέρον Μυλωνά για την Εθνική Ασφαλιστική – Αφού ξεπούλησε σκανδαλωδώς την Ασφαλιστική το 21 στον μοναδικό υποψήφιο με «αποικιακούς» όρους και φέσωσε την τράπεζα με 850 εκατ. ευρώ τώρα διαρρέει σε προνομιούχους δημοσιογράφος πιθανή επαναγορά!

Το κόστος

Παρ’ όλα αυτά ένα από τα σημαντικού ζητούμενα της αγοράς είναι το πόσο θα στοιχίσει κεφαλαιακά στην Τράπεζα Πειραιώς η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η Πειραιώς εκτιμά ότι η proforma επίπτωση στην κεφαλαιακή της θέση θα ανέλθει σε περίπου 150 μονάδες βάσης έναντι του Σεπτεμβρίου 2024.

Η επίπτωση αυτή αντιστοιχεί σε δείκτη κεφαλαίων με ικανοποιητικό κεφαλαιακό απόθεμα έναντι του επιπέδου Pillar 2 Guidance άνω των 200 μονάδων βάσης.

Την ίδια στιγμή η δεσμευτική προσφορά Πειραιώς αποτιμά το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε 670 εκατ. ευρώ. Ήτοι, 1,53 φορές P/BV (σ.σ. στοιχεία 31/12/2023).

Η εξαγορά της ΕΥΠΙΚ από την Allianz έγινε στο 1,04x και το AXA- Generali σε 1,2x. Πρόκειται, σύμφωνα με την αγορά, για ένα απολύτως λογικό τίμημα.

Την ίδια στιγμή η Διοίκηση της Πειραιώς έχει κάνει σαφές ότι θα επιδιώξει το ενδεχόμενο υιοθέτησης του εποπτικού μηχανισμού Danish Compromise, δηλαδή του μηχανισμού που επιτρέπει στις τράπεζες να εφαρμόζουν την στάθμιση κινδύνου στο ενεργητικό τους από τις μετοχικές συμμετοχές τους σε ασφαλιστικές εταιρείες, αντί να τις αφαιρούν εξ ολοκλήρου από τα κεφάλαιά τους.

Εάν αυτό επιτευχθεί, η Πειραιώς εκτιμά ότι θα μειώσει την κεφαλαιακή επίπτωση της ενδεχόμενης συναλλαγής σε λιγότερο από 100 μονάδες βάσης.

Σε ότι αφορά στο ερώτημα τι θα γίνει με το 10% που διατηρεί η Εθνική Τράπεζα στην Εθνική Ασφαλιστική η απάντηση είναι ότι ενδεχόμενη συμφωνία της CVC για την πώληση του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής, συμπαρασύρει βάσει της συμφωνίας μετόχων και την Εθνική Τράπεζα η οποία θα πωλήσει το 10%, με τους ίδιους όρους που μεταβιβάζει το private equity fund.

Βάσει της δεσμευτικής προσφοράς το ποσοστό της ΕΤΕ αποτιμάται σε 67 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: