Όσο περνάνε οι μέρες και «καταλαγιάζει η σκόνη» από την κίνηση του ματ του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, τόσο παγιώνεται στην τραπεζική αγορά η πεποίθηση ότι στην Εθνική Τράπεζα «κοιμόντουσαν τον ύπνο του δικαίου».
Την ώρα που καθημερινά πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για την μαεστρία με την οποία τις τελευταίες εβδομάδες ο Χρήστος Μεγάλου εκπόνησε και υλοποίησε μια εξαγορά που αλλάζει τον εγχώριο τραπεζικό και ασφαλιστικό χάρτη, στους διαδρόμους του Μεγάρου Καρατζά ξεχειλίζει η οργή για την μεγάλη χαμένη ευκαιρία και το γεγονός ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς «πιάστηκε για άλλη μια φορά στον ύπνο».
Τα βέλη της δριμείας κριτικής από εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει δεκαετίες στην Εθνική Τράπεζα, του καταλογίζουν ότι ενώ τις τελευταίες εβδομάδες διέρρεε δημοσίως ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής προκειμένου να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του όταν το CVC ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, δεν «πήρε χαμπάρι» ότι ήδη ο Μεγάλου με ταχύτατες και μαεστρικές κινήσεις ολοκλήρωνε την συμφωνία απόκτησης του άλλοτε «διαμαντιού του στέμματος» της ΕΤΕ.
Όπως ήταν φυσικό η είδηση πυροδότησε πλήθος καυστικών σχολίων στις τάξεις των παλαιότερων υψηλόβαθμων εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας ενώ άπαντες ανέσυραν στις συζητήσεις τους το φιάσκο πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι «πινακίου φακής» καθώς μετά από συνεχόμενες αποτυχημένες διαδικασίες, ο Παύλος Μυλωνάς σύρθηκε στην πώληση της στο μοναδικό υποψήφιο αγοραστή με τους επαχθείς για την τράπεζα, τους μετόχους της και το δημόσιο, όρους του.
Το σκάνδαλο της Εθνικής Ασφαλιστικής
Στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής που συμμετείχαν στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC θυμίζουν στο «R» ότι τα τελικά στοιχεία για το τίμημα και τη λογιστική τακτοποίηση της πώλησης, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την κερδοφορία και την καθαρή θέση της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής, απέδειξαν πόσο σκανδαλωδώς επιζήμια για την τράπεζα ήταν η “εκποίηση”, που έγινε σε εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, μεσούσης της πανδημίας.
Για να προχωρήσει σ’ αυτή την εκποίηση, υπενθυμίζουν οι ίδιες πηγές, η Εθνική Τράπεζα μείωσε περαιτέρω την αξία της θυγατρικής της, εγγράφοντας στα βιβλία της πρόσθετη πρόβλεψη-ζημία 358 εκατ. ευρώ, που επιβάρυνε τα αποτελέσματα της χρήσης του 2020.
Ένα χρόνο νωρίτερα, η διοίκηση Μυλωνά είχε φροντίσει να μειώσει πάλι την εγγεγραμμένη λογιστική αξία της θυγατρικής της κατά 492 εκατ. ευρώ, προκειμένου να την προσαρμόσει στο ύψος του τιμήματος που πρόσφερε τότε CVC Capital και να μπορέσει να γίνει το deal.
Με τον τρόπο αυτό ο Μυλωνάς φόρτωσε στα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας συνολική ζημία 850(!) εκατ. ευρώ, την οποία πέρασε μάλιστα προκαταβολικά στα βιβλία της, ώστε να μη φανεί ότι ήταν αποτέλεσμα αυτού του deal.
Στο 1/3 των ιδίων κεφαλαίων!
Η ζημία αυτή δεν είναι μόνον λογιστική, αλλά πραγματική, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, καθώς το τίμημα απείχε παρασάγγας από την καθαρή θέση της Εθνικής Ασφαλιστικής την δεδομένη χρονική στιγμή – και πολύ περισσότερο από την πραγματική αξία της εταιρείας, που είναι leader στην ελληνική αγορά ασφαλειών, παράγει κέρδη, έχει αποθεματικά άνω των 2.5 δισ. ευρώ και τεράστιο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.
Στα αποτελέσματα της χρήσης 2020, η Εθνική Ασφαλιστική εμφάνισε καθαρή θέση 1,224 δισ. ευρώ, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν μία βάση για τον καθορισμό του τιμήματος πώλησης.
Όμως το τίμημα που αποδέχθηκαν η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και το ΤΧΣ (υπενθυμίζεται 346,5 εκατ. ευρώ για το 90,01%), αντιστοιχούσε σε αποτίμηση μόλις… 385 εκατ. ευρώ (για το 100% της εταιρείας).
Ήταν δηλαδή 68,5% χαμηλότερο από την καθαρή θέση ήτοι λιγότερο και από το 1/3 των ιδίων κεφαλαίων της!
Απόσβεση σε 5 χρόνια
Πραγματικό “ξεπούλημα” ήταν το τίμημα ακόμη και με κριτήριο την κερδοφορία της εταιρείας: Η Εθνική Ασφαλιστική είχε ανακοινώσει ότι τα ενοποιημένα κέρδη ανήλθαν το 2020 σε 87,9 εκατ. ευρώ προ φόρων και σε 68,4 εκ. μετά από φόρους. Στην αμέσως προηγούμενη χρήση (2019) ήταν 82,3 εκατ. και 57,9 εκατ. αντίστοιχα. Ανάλογα ήταν και τα αποτελέσματα του 2018.
Το τίμημα που κατέβαλε η CVC Capital Partners, αντιστοιχεί σε 4,4 φορές τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων του 2020 (Ρ/Ε 4,4) και σε 5,5 φορές τα μέσα ετήσια κέρδη της τελευταίας τριετίας (ιστορικό Ρ/Ε 5,5). Αυτό σημαίνει ότι σε περίπου 5 χρόνια οι νέοι ιδιοκτήτες θα απόσβεναν το κόστος εξαγοράς.
Μάλιστα οι συνομιλητές μας υπενθύμισαν ότι στις εξαγορές ασφαλιστικών εταιρειών που είχαν γίνει εκείνη την περίοδο στον ευρωπαϊκό χώρο, το μέσο Ρ/Ε ήταν περίπου 13 – κατ’ αναλογία σχεδόν τριπλάσιο αυτού που δόθηκε για την Εθνική Ασφαλιστική.
Στις εξαγορές ελληνικών εταιρειών (Eurolife, Alpha Ασφαλιστική, AXA) ήταν περίπου 11,5.
Χρυσοφόρες συνέργειες στην Υγεία
Ο Χρήστος Μεγάλου από τους βαθύτερους γνώστες της αγοράς επιχειρεί να ενώσει την ιδιωτική υγεία με την ασφάλιση και να δημιουργήσει συνέργειες που θα φέρουν τεράστια κέρδη στην Τράπεζα Πειραιώς.
Μάλιστα η κίνηση Μεγάλου έρχεται λίγες μέρες αφ’ ότου ανακοινώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα «deals» στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, με την εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ, ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», να εξαγοράζει από την Farallon το δίκτυο κλινικών της Euromedica.
Σημειώνεται ότι η Ημιθέα, με τη σειρά της ελέγχεται από τον Όμιλο STRIX/BLANTYRE, με την Πειραιώς φυσικά να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό του σχήματος, που ελέγχει και άλλες συμμετοχές της τράπεζας.
Το «Ερρίκος Ντυνάν» από τη κίνηση αυτή απέκτησε τον έλεγχο πέντε Γενικών και Μαιευτικών Κλινικών σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και Κοζάνη, ενός Κέντρου Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και εταιρειών Προμηθειών, Πληροφορικής και Εκμετάλλευσης Ακινήτων.
Πρόκειται για τις κλινικές, Γενική Κλινική, Κυανούς Σταυρός, Γένεσις και το κέντρο αποκατάστασης Αρωγή στη Θεσσαλονίκη, τη Γενική Κλινική Δωδεκανήσου στη Ρόδο και τη Ζωοδόχο Πηγή στην Κοζάνη.
Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς δημιουργήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους υγείας στην Ελλάδα, με ευρεία γεωγραφική κάλυψη της ελληνικής επικράτειας. Δηλαδή, η Πειραιώς έχει έτοιμη πελατεία, από και για την Εθνική Ασφαλιστική και εφόσον την αποκτήσει, οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακος για τον όμιλο, θα είναι χρυσοφόρες.
Διαβάστε ακόμη:
- Σαρακήνικο: Σταματούν άμεσα οι εργασίες για το ξενοδοχείο έκτρωμα στη Μήλο
- Άνυδρος Αμοργού: Η αληθινή ιστορία της νησίδας που βρίσκεται στο σεισμικό επίκεντρο
- Σεισμοί: Ποια είναι η ετοιμότητα των νοσοκομείων της χώρας
- Μπιάνκα Σενσόρι: Το σκοτεινό παρελθόν της οικογένειάς της – Ο γκάνγκστερ πατέρας και ο δολοφόνος θείος