search

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέφτει ο «ενεργειακός πληθωρισμός» αλλά …εκτινάσσονται οι διακανονισμοί λογαριασμών!

Οι διακανονισμοί των λογαριασμών είναι αυξημένοι κατά 90-100% για οικιακούς πελάτες και κατά 600% στην περίπτωση αλυσίδων καταστημάτων και βιομηχανιών.

Ρεύμα: Χαμηλές χρεώσεις στα νοικοκυριά ως το φθινόπωρο - Οι τιμές ξαφνικά τραβούν την ανήφορα

Από τη μία μεριά επιβραδύνονται σημαντικά σε Ελλάδα και ΕΕ οι έντονες αυξητικές τάσεις στον ενεργειακό χώρο σε επίπεδο 12μήνου (Νοέμβριος 22-Νοέμβριος 21), αλλά από την άλλη αυξάνονται αλματωδώς οι διακανονισμοί λογαριασμών ρεύματος και αερίου, δείγμα της έλλειψης ρευστότητας που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Eurostat η συμμετοχή του ενεργειακού τομέα στον πληθωρισμό Νοεμβρίου μειώνεται αξιοσημείωτα, γεγονός που σημαίνει πως οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος και αερίου επιβραδύνονται σημαντικά μετά από ένα εφιαλτικό 12μηνο.

Συγκεκριμένα ο λεγόμενος «πληθωρισμός ηλεκτρικού ρεύματος» το φετινό Νοέμβριο σε σύγκριση με τον περυσινό θα είναι από μηδενικός έως και αρνητικός.

Και αυτό καθώς τα 15 – 16 λεπτά με τα οποία χρεώνουν οι περισσότερες εταιρείες είναι χαμηλότερα από εκείνα που επέβαλαν στους λογαριασμούς ρεύματος τον περσινό Νοέμβριο, έναν από τους πιο εφιαλτικούς μήνες από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Στην ουσία, ο περσινός Νοέμβριος που ήταν ο τρίτος συνεχόμενος μήνας αυξήσεων, ήταν παράλληλα και ο μήνας των «ασύλληπτων χρεώσεων» που οδήγησε τελικά τη κυβέρνηση να λάβει ύστερα από κάποιο διάστημα την απόφαση για το power pass, δηλαδή την επιστροφή μέρους των υπερβολικών χρεώσεων για τους λογαριασμούς της περιόδου Δεκεμβρίου 2021- Ιουλίου 2022.

Επίσης ο ενεργειακός πληθωρισμός τον Νοέμβριο θα είναι μάλλον μηδενικός αφού και το φυσικό αέριο δεν αυξάνεται καθόλου.

Η τιμή του έχει υποχωρήσει σημαντικά και η ετήσια αύξηση απέχει πολύ από τα εξωφρενικά ποσοστά του 300-400% που είχαμε δει τους προηγούμενους μήνες.

Στο μέτωπο των καυσίμων, τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και οι βενζίνες-ντίζελ, «βλέπουν» τις τιμές να κινούνται χαμηλότερα από τα αντίστοιχα επίπεδα τον Νοέμβριο του 2021.

Βεβαίως η επιδότηση είναι αυτή που συγκρατεί τις τιμές ρεύματος στα 15-16 λεπτά η κιλοβατώρα, το βάθος του προβλήματος της ενεργειακής κρίσης όμως φαίνεται καθαρά στον υψηλό αλλά και αυξανόμενο ρυθμό διακανονισμών που συνάπτουν κάθε μήνα χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις μας λέει καθηγητής του ΕΜΠ που ασχολείται με τα ενεργειακά.

Οι διακανονισμοί των λογαριασμών είναι αυξημένοι κατά 90-100% για οικιακούς πελάτες και κατά 600% στην περίπτωση αλυσίδων καταστημάτων και βιομηχανιών.

Καταλαβαίνει κάποιος τον κίνδυνο για τους καταναλωτές και την αγορά, σύμφωνα με στατιστικά μεγάλων προμηθευτών για το 12μηνο.

«Ευτυχώς λόγω των ευέλικτων προγραμμάτων της αγοράς για ρύθμιση χρεών σε πολλές δόσεις και ταχύτερη εξόφλησης συσσωρευμένων οφειλών, η αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών έχει σχετικά συγκρατηθεί, θα μπορούσε να είναι χιονοστιβάδα» μας λέει στέλεχος της ΔΕΗ.

Οι καθυστερήσεις πληρωμής λογαριασμών είναι περίπου 10%-20% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι (Νοέμβριος 2021-Νοέμβριος 2022), πάντα με βάση την εικόνα από μεγάλες εταιρείες, ποσοστά που θεωρούνται μάλλον λογικά δεδομένων των ακραίων συνθηκών που βιώνουν καταναλωτές και αγορά το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Η πλειοψηφία των οφειλών αφορά σε καθυστερήσεις τριών ή τεσσάρων εβδομάδων και όχι οριστική αθέτηση της πληρωμής. Σε άλλες, έχει αυξηθεί ο αριθμός όσων πληρώνουν μέρος μόνο του ποσού, αφήνοντας το υπόλοιπο να προστεθεί στον επόμενο λογαριασμό. Σαφής εικόνα για το πόσοι από τους πελάτες που καθυστερούν να πληρώσουν στην ώρα τους έχουν πραγματική αδυναμία και πόσοι είναι κακοπληρωτές, δηλαδή εκμεταλλεύονται την συγκυρία, δεν υπάρχει. Κοινός πάντως παρονομαστής για αρκετούς παρόχους είναι ότι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι φόβοι για έκρηξη απλήρωτων λογαριασμών, όπως ανησυχούσε προ μηνών η αγορά ότι θα συμβεί μέσα στον χειμώνα μας λέει το ίδιο στέλεχος της ΔΕΗ.

Άλλο υψηλόβαθμο και έμπειρο στέλεχος της ΡΑΕ αυτή τη φορά παρατηρεί:

Ευτυχώς δεν επαληθεύονται οι φόβοι για έξαρση του λεγόμενου ενεργειακού τουρισμού δηλαδή των μαζικών μετακινήσεων καταναλωτών σε νέους παρόχους χωρίς εξόφληση των χρεών στους προηγούμενους. Υπάρχει σχετική απροθυμία των πελατών να αλλάξουν προμηθευτή. Το μοντέλο που ισχύει στην αγορά από τον περασμένο Αύγουστο προκαλεί μάλλον σύγχυση και διστακτικότητα στους καταναλωτές, καθώς τίποτα δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως ο φθηνός σήμερα πάροχος, δεν θα αλλάξει γραμμή πλεύσης τον επόμενο μήνα. Οπότε οι καταναλωτές-πελάτες έχουν πλέον πιο συντηρητική συμπεριφορά και φροντίζουν να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους πιο τακτικά από ότι πριν.

Οι ενεργειακές εξελίξεις διεθνώς από τον Ιανουάριο θα καθορίσουν και την πορεία των τιμών, άρα και των απλήρωτων λογαριασμών.

Διαβάστε ακόμη: