Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε την Τετάρτη να μην καταλήξουμε σε πρόωρα συμπεράσματα σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream, υποδηλώνοντας ότι η επίθεση θα μπορούσε επίσης να ήταν μια επιχείρηση “false flag” για να κατηγορηθεί η Ουκρανία.

Ο Πιστόριους τοποθετήθηκε σε συνέχεια δημοσιεύματος των New York Times, επικαλούμενο πληροφορίες που εξετάστηκαν από αξιωματούχους των ΗΠΑ, ότι μια φιλοουκρανική ομάδα μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις που έγιναν σημείο ανάφλεξης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας μετά την περσινή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η έκθεση, αν και δεν επισημαίνει καμία επίσημη ουκρανική εμπλοκή, έρχεται σε μια στιγμή που το Κίεβο προτρέπει τους δυτικούς συμμάχους του να αυξήσουν τις προμήθειες όπλων υψηλής τεχνολογίας για να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις καθώς ο πόλεμος μπαίνει στο δεύτερο έτος του.

Οι έρευνες συνεχίζονται για το τι προκάλεσε τη ρήξη των αγωγών Nord Stream, που προμήθευαν ρωσική ενέργεια στην Ευρώπη, και εκτόξευσαν φυσαλίδες φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι δυτικές χώρες πιστεύουν ότι οι εκρήξεις ήταν εσκεμμένες, αλλά δεν έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ποιος ήταν πίσω από αυτές.

Η Ρωσία, η οποία στο παρελθόν είχε κατηγορήσει τη Δύση, άδραξε την ευκαιρία την Τετάρτη για να απαιτήσει μια διαφανή έρευνα στην οποία θέλει επίσης να συμμετάσχει.

Μια ξεχωριστή αναφορά του γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού ARD και της εφημερίδας Zeit την Τρίτη ανέφερε ότι οι γερμανικές αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το σκάφος που χρησιμοποιήθηκε για την επιχείρηση δολιοφθοράς. Ανέφερε ότι μια ομάδα πέντε ανδρών και μιας γυναίκας, χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια, νοίκιασε ένα γιοτ από εταιρεία με έδρα την Πολωνία που ανήκει σε Ουκρανούς πολίτες, αλλά η εθνικότητα των δραστών ήταν ασαφής.

Διαβάστε περισσότερα