Η Γερμανία πρέπει να παραγγείλει γρήγορα νέα άρματα μάχης “Leopard”, προκειμένου να αντικαταστήσει όσα πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία, τόνισε σήμερα (01/02) ο Υπουργός Άμυνας, συμπληρώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει από πού θα προέλθουν τα χρήματα.

«Για εμένα, το κρίσιμο γεγονός είναι ότι πρέπει να παραγγείλουμε νέα άρματα μάχης, όχι σε έναν χρόνο, αλλά γρήγορα, ώστε να εκκινήσει η παραγωγή», ανέφερε ο Μπόρις Πιστόριους, κατά την επίσκεψη σε τάγμα τεθωρακισμένων στη δυτική πόλη Αούγκουστντορφ, που επιλέχθηκε να προμηθεύσει δεκατέσσερα από τα άρματα μάχης “Leopard”, στο Κίεβο.

«Από πού θα έλθουν τα χρήματα; Επιτρέψτε μου να το θέσω πρόχειρα: Ειλικρινά, δε με νοιάζει. Είναι σημαντικό που τούς παρέχουμε (άρματα μάχης) γρήγορα», επεσήμανε ο Πιστόριους.

Ο κ. Υπουργός απαντούσε στην ερώτηση εάν ασκεί πίεση για την αύξηση ενός ειδικού ταμείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργήθηκε για τον εκσυγχρονισμό του στρατού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

«Στόχος μας, η επιτάχυνση των προμηθειών όπλων»

Ο Μπόρις Πιστόριους ανέφερε ότι χθες (31/01), συνομίλησε για πρώτη φορά με στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας, ωστόσο, αρνήθηκε να προβεί σε λεπτομέρειες. «Ήταν για να καταλάβουμε τα καθήκοντα κάθε πλευράς και τι πρέπει να περιμένουν οι δύο πλευρές, η μία από την άλλη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι υπήρξε συμφωνία για τακτικές συναντήσεις στο μέλλον.

Ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας στοχεύει να επιταχύνει τις προμήθειες όπλων και να αυξήσει τις προμήθειες πυρομαχικών μακροπρόθεσμα, αφού έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο δωρεάς όπλων στην Ουκρανία, εξαντλήθηκαν τα γερμανικά στρατιωτικά αποθέματα.

Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία απείχε 20 δισεκατομμύρια ευρώ για να πετύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ, στην αποθήκευση πυρομαχικών. Αναφορικά με τις εκκλήσεις για επαναφορά της στρατιωτικής θητείας, η οποία ανεστάλη το 2011 εν μέρει για εξοικονόμηση χρημάτων, ο Πιστόριους σημείωσε ότι «μία τέτοια κίνηση δε θα καλύψει βραχυπρόθεσμα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό του γερμανικού στρατού.

Η αναστολή της στρατιωτικής θητείας ήταν ένα λάθος, αλλά όχι ένα, το οποίο μπορούμε να διορθώσουμε γρήγορα. Έχουμε άλλες προκλήσεις αυτή τη στιγμή, οι οποίες θα κοστίσουν πολλά χρήματα, χρόνο και ενέργεια. Η αντιμετώπιση αυτών αποτελεί την προτεραιότητά μου».

Διαβάστε ακόμη: