Τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν συζητηθεί το τελευταίο διάστημα μέσα στο Μαξίμου.

Αυτό που λένε στο μέγαρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον σε φάση διάλυσης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που άντεξε να ψηφίσει μνημόνιο, που άντεξε να κάνει κωλοτούμπα στο δημοψήφισμα, που άντεξε ακόμα και το ξεπούλημα της Μακεδονίας, τώρα θα διαλυθεί από τον Κασσελάκη».

Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτάζει να τους προσγειώνει όλους.

Καθώς η κυβερνητική φθορά μπορεί να μην οδεύσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, κάπου θα πάει και το καλύτερο είναι να την μειώσουν.

Ειδικά τα πράγματα έτσι όπως εξελίσσονται στο Μεσανατολικό, αρχίζουν και επηρεάζουν πλέον και την ελληνική οικονομία και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από την στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Παλαιστίνης, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν όπως άλλωστε και οι τιμές στο φυσικό αέριο.

Το βαρέλι πήγε γύρω στα 92 δολάρια ενώ το φυσικό αέριο γύρω στα 50.

Αν συνεχιστούν οι αυξήσεις και δούμε το πετρέλαιο παρατεταμένα στην ζώνη των 100 ευρώ και το φυσικό αέριο στα 60 ευρώ, τότε το ενεργειακό κόστος θα βαρύνει και την ελληνική οικογένεια αλλά και τον κρατικό κορβανά αφού θα υπάρξουν και νέες επιδοτήσεις για τα ευάλωτα και όχι μόνο νοικοκυριά.

Συν αυτώ, το ενεργειακό κόστος θα παρατείνει και την επίδραση του πληθωρισμού.

Την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει να ρίξει τις τιμές στο ράφι με διάφορα μέτρα, όπως η επιβολή άμεσης μείωσης 5% σε προϊόντα και ελέγχους για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αισχροκέρδεια, η πιο ακριβή ενέργεια θα μεταφραστεί ως αύξηση των τιμών στα προϊόντα.

Θα πετάξει, ουσιαστικά, στον κάλαθο των αχρήστων τα pass της κυβέρνησης και τις ενέσεις τόνωσης του εισοδήματος.

Συνδυαστικά, λοιπόν, θα μεγαλώσει το κονδύλι της κυβέρνησης για την επιδότηση σε ακρίβεια και ενέργεια την ώρα που ο προϋπολογισμός ούτως ή άλλως έχει διογκωθεί λόγω έκτακτων συνθηκών (πλημμυρών και πυρκαγιών).

Τέλος, ο πόλεμος στο Ισραήλ έχει άμεσο αντίκτυπο και στο μεγάλο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη με κύρια πύλη εισόδου την Ελλάδα.

Ο Κ. Μητσοτάκης έχει ήδη μιλήσει για το ζήτημα στην Ε.Ε και θα το κάνει και πάλι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Έχει ήδη αναφερθεί το θέμα στους ομολόγους του καθώς αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βάλλονται από την μουσουλμανική βία ακόμα και με απώλειες ζωών.

Επίσης, και στην Ελλάδα είδαμε την επίθεση στον Άγιο Παντελεήμονα αλλά και τις άγριες διαθέσεις μουσουλμάνων μεταναστών σε δομές ανα την Ελλάδα.

Αυτό που σώζει την Ελλάδα είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμα δυνατοί πυρήνες όπως στην Γαλλία. Για το ζήτημα, άλλωστε, έχει επιληφθεί και η ΕΥΠ.

Ο Πρωθυπουργός ταξίδεψε σε Κάιρο και Τελ Αβίβ τις προηγούμενες μέρες για το τονώσει την ελληνική διπλωματία στην περιοχή.

Η Ελλάδα θέλει να παίξει έναν κομβικό ρόλο, αναδεικνύοντας την στήριξη προς το Ισραήλ αλλά παράλληλα σεβόμενη τα δικαιώματα της παλαιστινιακής αρχής.

Εν αντιθέση με την Τουρκία η οποία έχει πάρει το μέρος της Χαμάς…

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το μεσανατολικό μπορεί να μεγαλώσει την κυβερνητική φθορά και να μειώσει τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας από τον S&P στην ελληνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη: