«Αρχικά, σκέφτομαι το δικαίωμα στη ζωή· η διασφάλιση αυτού, αποτελεί αναγκαία συνθήκη, ακόμη και για όσους τιμωρούνται, των οποίων η ζωή δεν πρέπει να αφαιρείται», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της κατάργησης της θανατικής ποινής. Στη χώρα, η σιιτική αντιπολίτευση κατηγορεί τη σουνιτική μοναρχία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ, οικογένειες θανατοποινιτών είχαν απευθυνθεί στον Προκαθήμενο της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, ζητώντας βοήθεια.

Πρόκειται για τη –μόλις– δεύτερη επίσκεψη ενός Πάπα στην Αραβική Χερσόνησο και αποσκοπεί στη βελτίωση των δεσμών του Βατικανού με τον μουσουλμανικό κόσμο.

Αναφερόμενος στο Σύνταγμα του Μπαχρέιν, ο Πάπας Φραγκίσκος επεσήμανε ότι «πρέπει να υπάρχει θρησκευτική ελευθερία, να δίδονται ίσες ευκαιρίες σε κάθε κοινωνική ομάδα, να μην υπάρχουν διακρίσεις και να μην παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Διαβεβαιώνοντας πως στο Μπαχρέιν προστατεύεται η θρησκευτική ελευθερία, ο Βασιλιάς Χαμάντ μπιν Ίσα αλ Χαλίφα τόνισε πως επιδιώκει να ενισχύσει «τον κοινό μας σκοπό, για έναν κόσμο στον οποίο θα κυριαρχεί η ανεκτικότητα και θα διαφυλάσσεται η ειρήνη».

Μετά την εκδήλωση στο παλάτι Σαχίρ, ο 85άχρονος Πάπας –που ταλαιπωρείται από γοναλγία– αποχώρησε με αναπηρικό αμαξίδιο. Σηκώθηκε για έναν εναγκαλισμό με τον Βασιλιά του Μπαχρέιν, προτού επιβιβασθεί σε ένα λευκό Fiat 500 με πινακίδα του Βατικανού.

Πάπας Φραγκίσκος

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Μπαχρέιν έφερε στο προσκήνιο την ένταση μεταξύ της σουνιτικής κυβέρνησης και της σιιτικής αντιπολίτευσης, η οποία οδήγησε σε ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας στην «Αραβική Άνοιξη» του 2011, που κατεστάλησαν με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Χιλιάδες διαδηλωτές, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές φυλακίσθηκαν στο Μπαχρέιν, μετά την εξέγερση.

Ο Σαΐντ Άχμεντ Αλουαντάεϊ, εξόριστος ακτιβιστής που ηγείται του Ινστιτούτου για τα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στο Μπαχρέιν, επαίνεσε την «ιστορική» ομιλία του Πάπα και προέτρεψε τον Βασιλιά Χαμάντ να απελευθερώσει όλους όσοι «φυλακίσθηκαν αδίκως, ώστε η χώρα να αρχίσει την επούλωση των πληγών της, ύστερα από πολλά χρόνια βίας και καταπίεσης».

Οικογένειες θανατοποινιτών είχαν απευθύνει έκκληση στον Ποντίφικα, προκειμένου να μιλήσει για την κατάργηση της θανατικής ποινής και να υπερασπισθεί τους πολιτικούς κρατούμενους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο βασίλειο.

Το πρόγραμμα της τριήμερης παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου στο Μπαχρέιν περιλαμβάνει ομιλία σε θρησκευτικό φόρουμ, συνομιλίες με τον Βασιλιά Χαμάντ και συνάντηση με το Μουσουλμανικό Συμβούλιο των Πρεσβυτέρων.

Διαβάστε ακόμη: