Ο Προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας έτεινε χείρα φιλίας προς τη Βόρεια Κορέα, αναφέροντας ότι εάν τον προσκαλέσει η Πιονγιάνγκ, δε θα δίσταζε να επισκεφθεί τη χώρα και να εργασθεί για την ειρήνη.

«Όταν με προσκαλέσουν –και τους παρακαλώ να με προσκαλέσουν– δεν θα αρνηθώ. O στόχος είναι απλώς να υπάρξει αδελφοσύνη», τόνισε, σε συνέντευξη στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Νότιας Κορέας, KBS.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει ζητήσει πολλές φορές από τους Κορεάτες να εργασθούν «για την ειρήνη· εσείς, ο λαός της Κορέας, έχετε υποφέρει από τον πόλεμο», ανέφερε. Όταν είχε επισκεφθεί τη Νότια Κορέα το 2014, είχε πρωτοστατήσει σε λειτουργία για την επανένωση των δύο κρατών.

Το 2018, είχε εξετασθεί η επίσκεψη του επικεφαλής της καθολικής εκκλησίας στη Βόρεια Κορέα, όταν ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε–Ιν, είχε ανοίξει κύκλο διαπραγματεύσεων με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τότε, ο Μουν –που είναι καθολικός– είχε επισημάνει ότι κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης, ο Βορειοκορεάτης ηγέτης τού είχε εκμυστηρευθεί ότι θα υποδεχόταν «με ενθουσιασμό» τον Ποντίφικα στην πατρίδα του. Ο Πάπας είχε απαντήσει ότι θα αποδεχόταν μία επίσημη πρόσκληση.

Μετέπειτα, ωστόσο, η Πιονγιάνγκ διέκοψε τις επαφές με τη Σεούλ. Από τότε, οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν, ιδιαίτερα έπειτα από την εκλογή του νέου Προέδρου της Νότιας Κορέας, ΓιουνΣουκ–Γεόλ, τον Μάιο.

Ο χριστιανισμός στη Βόρεια Κορέα

Το σύνταγμα της Βόρειας Κορέας επιτρέπει την ανεξιθρησκεία, αλλά απαγορεύεται κάθε θρησκευτική δραστηριότητα εκτός από θεσμούς και εκκλησίες που έχει «εγκρίνει» το κράτος.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, πριν τον διαχωρισμό της χερσονήσου, η Πιονγιάνγκ αποτελούσε θρησκευτικό και ιεραποστολικό κέντρο με μεγάλο αριθμό εκκλησιών και μία πλούσια χριστιανική κοινότητα· την αποκαλούσαν, μάλιστα, «Ιερουσαλήμ της Ανατολής».

Ωστόσο, ο Κιμ Ιλ–Σουνγκ, ιδρυτής της Βόρειας Κορέας και παππούς του Κιμ Γιονγκ Ουν, θεωρούσε τον χριστιανισμό απειλή και γρήγορα τον εκρίζωσε από τη χώρα.

Από τότε, το καθεστώς επιτρέπει σε καθολικές οργανώσεις να τρέχουν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στη χώρα, αλλά οι δεσμοί με το Βατικανό είναι ανύπαρκτοι.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ρούλα Πισπιρίγκου εξηγεί γιατί διάλεξε τον Αλέξη Κούγια για δικηγόρο της

Αποκαλύψεις για τη χλιδάτη ζωή της κόρης του Βλαντίμιρ Πούτιν

Άσλεϊ Γκράχαμ: Γυμνή στο Ίνσταγκραμ