Η Βόρεια Κορέα απέρριψε σήμερα (19/08) την πρόταση της Νότιας Κορέας για οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα την αποπυρηνικοποίηση, διά στόματος της αδελφής του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Θα ήταν καλύτερο για την εικόνα του να κλείσει το στόμα, αντί να λέει ανοησίες, μις και δεν είχε τίποτα καλύτερο να πει», σχολίασε η Κιμ Γιο Γιονγκ για τον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο, σε επίσημο ανακοινωθέν που μεταδόθηκε από το βορειοκορεατικό πρακτορείο, KCNA.

«Όταν σκεφτόμαστε ότι το σχέδιο για τη σύναψη μίας “οικονομικής συνεργασίας” ενάντια στην τιμή και τα πυρηνικά μας όπλα αποτελεί το μεγάλο όνειρο, την ελπίδα και το σχέδιο του Γιούν, κατανοούμε ότι είναι πραγματικά αφελής και ανόητος», επεσήμανε αρχικά.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα καθίσουμε απέναντί του», προσέθεσε η Κιμ Γιο Γιόνγκ, προτού κατηγορήσει τη Νότια Κορέα ότι ανακυκλώνει προτάσεις που έχει ήδη απορρίψει η Βόρεια Κορέα.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γελ, πρότεινε προσφάτως στην Πιονγκγιάνγκ ένα σχέδιο βοήθειας στους τομείς των τροφίμων, της ενέργειας και των υποδομών, με την προϋπόθεση ότι θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Το γραφείο του Νοτιοκορεάτη Προέδρου εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» για τις «προσβλητικές» δηλώσεις της Κιμ Γιο Γιονγκ, ωστόσο, διευκρίνισε ότι η πρόταση της Σεούλ εξακολουθεί να ισχύει.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Πιονγκγιάνγκ απείλησε ότι θα προχωρήσει σε «αντίποινα» εναντίον της Σεούλ, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για την πρόσφατη έξαρση του κορωνοϊού στο έδαφός της.

Τον Ιούλιο, ο Κιμ είχε ισχυρισθεί ότι η πατρίδα του είναι «έτοιμη να αναπτύξει» την πυρηνική, αποτρεπτική της δύναμη, σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής· εξάλλου, την Τετάρτη (17/08) η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους Κρουζ.

Οι δηλώσεις της Κιμ Γιο Γιονγκ «επαναβεβαιώνουν ξεκάθαρα» ότι η Πιονγκγιάνγκ δε θα εγκαταλείψει ποτέ το πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με τον Τσέονγκ Σέονγκ Τσανγκ, Διευθυντή του Κέντρου βορειοκορεατικών σπουδών του Ινστιτούτου «Σεγιόνγκ».