Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων συνέχισαν να αυξάνονται την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν μια πολύ πιο καυτή από την αναμενόμενη έκθεση μισθοδοσίας εκτός γεωργικών εκμεταλλεύσεων τον Δεκέμβριο που έδειξε συνεχιζόμενη ισχύ στην αγορά εργασίας.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου του Δημοσίου ξεπέρασε το επίπεδο του 4% που παρακολουθήθηκε προσεκτικά και εκτινάχθηκε σχεδόν 9 μονάδες βάσης στο 4,078%.

Η απόδοση του 2ετούς τίτλου του Υπουργείο Οικονομικών ανέβηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 4,468% ενώ υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις και οι τιμές κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις και μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Τα στοιχεία μισθοδοσίας εκτός αγροτικού τομέα που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή έδειξαν ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 216.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο. Αυτό ξεπέρασε το κέρδος των 170.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones και έδειξε σημαντική αύξηση από τον αριθμό του Νοεμβρίου, ο οποίος αναθεωρήθηκε σε 173.000. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 3,7%, έναντι του αναμενόμενου 3,8%.

Μια καυτή αγορά εργασίας θα μπορούσε να εμποδίσει τη Fed να μειώσει τα επιτόκια όσο νωρίτερα περίμενε η αγορά. Ορισμένα τμήματα της Wall Street ανέμεναν πρόσφατα περικοπή το Μάρτιο, αλλά η Fed δεν έχει παράσχει χρονοδιάγραμμα. Άλλοι εικάζουν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να γίνουν αργότερα από το αναμενόμενο, υποστηριζόμενα από τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα από τη συνεδρίαση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας τον Δεκέμβριο που υποδηλώνουν έναν βαθμό αβεβαιότητας.

Κατά τα άλλα, η ADP είπε ότι οι ιδιωτικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 164.000 την Πέμπτη – υψηλότερο από τις 130.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones.

Οι αναλυτές στρατηγικής της Deutsche Bank με επικεφαλής τον Jim Reid δήλωσαν ότι τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας αυξάνουν τον σκεπτικισμό ότι η Fed θα χαλαρώσει την πολιτική τον Μάρτιο.

Διαβάστε ακόμη: