Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν την Τετάρτη καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ίσως η Federal Reserve δεν θα μείωνε τα επιτόκια τόσο επιθετικά όσο αναμενόταν φέτος.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου του Υπουργείου Οικονομικών ανέβηκε τελευταία κατά 4 μονάδες βάσης στις 3,967, αφού έφτασε πάνω από το 4% νωρίτερα το πρωί.

Η απόδοση του 2ετούς τίτλου του Υπουργείου Οικονομικών διαπραγματεύεται τελευταία κοντά στο 4,343% μετά από άνοδο σχεδόν 2 μονάδων βάσης. Υπενθυμίζεται ότι οι αποδόσεις και οι τιμές έχουν ανεστραμμένη σχέση και μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρισκόταν σε απότομη πτωτική τάση μέχρι το τέλος του 2023, αφού τρόμαξε τους επενδυτές αυξάνοντας πάνω από το 5% τον Οκτώβριο. Η απόδοση του 10ετούς έκλεισε πέρυσι σε περίπου 3,83%. Η ύφεση βοήθησε να τροφοδοτήσει ένα ράλι στο τέλος του έτους στις μετοχές.

Αλλά αυτό έχει αντιστραφεί φέτος με τους επενδυτές να αμφισβητούν εάν η αγορά γίνεται αισιόδοξη για το πόσο επιθετικά μπορεί η Fed να μειώσει τα επιτόκια φέτος. Η Fed άλλαξε την επιθετική μελωδία της στα μέσα Δεκεμβρίου, προβλέποντας τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024. Αλλά οι έμποροι άρχισαν να στοιχηματίζουν ότι η Fed θα ήταν ακόμη πιο επιθετική από αυτό και επίσης θα κινηθεί σε χαμηλότερα επιτόκια πολύ σύντομα μέσα στο νέο έτος.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν, σημείωσε την Τετάρτη ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να είναι «στο τραπέζι», παρόλο που η Fed σημειώνει «πραγματική πρόοδο» στον πληθωρισμό.

Την Τετάρτη, τα πρακτικά από τη συνεδρίαση Δεκεμβρίου της Fed θα δημοσιευτούν. Αυτά θα μπορούσαν να ρίξουν φως στο τι αναμένει η κεντρική τράπεζα για τα επιτόκια, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής εικόνας που αναζητούν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πριν αποφασίσουν να μειώσουν τα επιτόκια και πότε πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να συμβούν μειώσεις επιτοκίων.

Τα πρακτικά ενδέχεται επίσης να παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες για τις προσδοκίες της Fed για τη συνολική οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού και κατά πόσο μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση στις ΗΠΑ μετά τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη: