Τραπεζικό στέλεχος, που ζει εκ των έσω την συμπεριφορά δανεισμένων επιχειρήσεων, μιλώντας στη στήλη, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, για το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών δανείων, όχι μόνο από μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και πολλές μεσαίου και μικρότερου μεγέθους.

Και αυτό γιατί, ναι μεν από τη μία γλυτώνουν ένα σεβαστό ποσό από τόκους – ενισχύοντας έτσι και τα έσοδα των τραπεζών σε αυτή τη φάση – αλλά από την άλλη κινδυνεύουν να βρεθούν σε δύσκολη θέση το επόμενο διάστημα, έχοντας μειώσει δραστικά ή και μηδενίσει σχεδόν τη ρευστότητά τους και τις όποιες αποταμιεύσεις του.

Τι θα κάνουν, που θα προσφύγουν στην πολύ πιθανή περίπτωση να χρειαστούν κεφάλαια, από κίνησης, μέχρι αναπτυξιακά-επενδυτικά, που θα τους αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα;

Σύμφωνα με την ΤτΕ τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν σημαντικές αποπληρωμές πιστώσεων με κυμαινόμενο επιτόκιο από κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν τη σημαντική ρευστότητα που συγκέντρωσαν τα τελευταία χρόνια προκειμένου να περιορίσουν το κόστος δανεισμού και να προλάβουν την ενσωμάτωση των επιτοκιακών αυξήσεων.

Αλλά, αποταμιεύσεις και όποια πλεονάζουσα ρευστότητα διαθέτουν, επιστρατεύουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προχωρούν σε έκτακτες αποπληρωμές, για να μειώσουν το αυξημένο κόστος χρήματος, λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Εκτιμάται μάλιστα ότι κατά το πρώτο 6μηνο, οι αποπληρωμές δανείων, κυρίως οι έκτακτες, των ΜμΕ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: