Η πτώση στις καταθέσεις των επιχειρήσεων εξαφάνισε τον Απρίλιο την αύξηση στις καταθέσεις των ιδιωτών, ενώ οι αποπληρωμές των εταιρικών δανείων, είχαν ως αποτέλεσμα αρνητικό πρόσημο στην καθαρή ροή χρηματοδότησης.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον μήνα Απρίλιο, καθώς οι επιχειρηματίες που διαθέτουν στα ταμεία τους ρευστότητα προτιμούν να τη χρησιμοποιήσουν για να «ξεχρεώσουν» τα δάνεια τους, αντί να πληρώνουν υψηλούς τόκους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Και έτσι τον Απρίλιο, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 3,9% από 5,2% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 789 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,216 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο συγκεκριμένα οι νέες χορηγήσεις μείον τις αποπληρωμές προς τις επιχειρήσεις, η καθαρή δηλαδή ροή χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 582 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο συνέβη και με την χρηματοδότηση προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις που ήταν αρνητική κατά 51 εκατ. ευρώ.

Αρνητικό πρόσημο είχε η χρηματοδότηση και προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα κατά 156 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα υπόλοιπα των επιχειρηματικών δανείων υποχώρησαν τον Απρίλιο στα 70,75 δις ευρώ, από 71,28 τον Μάρτιο.

Στα 29,19 δις ευρώ, από 29,31 δις ευρώ τον Μάρτιο μειώθηκαν τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων και στα 8,55 δις ευρώ, από 8,58 δις ευρώ των καταναλωτικών δανείων.

Οι επιχειρήσεις «τράβηξαν» 1,14 δις ευρώ από τις καταθέσεις τους τον Απρίλιο (τις είχαν αυξήσει κατά 1,58 δις ευρώ τον Μάρτιο) και έτσι «ροκάνισαν» το 1,13 δις ευρώ που ήταν η αύξηση που πέτυχαν τα νοικοκυριά και τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα στα υπόλοιπα των αποταμιεύσεων τους.

Με τις καταθέσεις, στο σύνολο, να μειώνονται κατά 15 εκατ. ευρώ στο τέλος Απριλίου.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η τάση των αποπληρωμών θα συνεχιστεί και εκτιμούν ότι η καθαρή ροή χρηματοδότησης θα έχει θετικό πρόσημο το δεύτερο εξάμηνο, λόγω των ώριμων εκταμιεύσεων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Διαβάστε περισσότερα