Ο χειμώνας αναμένεται βαρύς και το επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένο καθώς σχεδόν διπλασιάζεται το κονδύλι από τα 174 εκατ. ευρώ φέτος στα 300 εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια φέτος θα είναι διευρυμένα έτσι οι δικαιούχοι από 850.000 που ήταν πέρυσι φέτος θα φθάσουν το 1.300.000.

Αλλάζει και το κατώτατο όπως και το ανώτατο ποσό που θα δοθεί ως επίδομα.

Υπενθυμίζεται πως το περσινό επίδομα θέρμανσης ήταν από 100-750 ευρώ ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το μέσο ποσό φέτος θα είναι αυξημένο περίπου κατά 30 ευρώ.

Σημαντική και η παρέμβαση που θα γίνει στην αντλία και στο επίδομα θέρμανσης όπως έγινε και με το πετρέλαιο κίνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδότηση αναμένεται να είναι κοντά στα 20 λεπτά ώστε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ανοίξει στο 1,35 έως 1,40 λεπτά το λίτρο.

Επιπλέον σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, όσοι φέτος προτιμήσουν να θερμανθούν χωρίς τη χρήση του φυσικού αερίου θα λάβουν διπλό επίδομα θέρμανσης.

Το θέμα είναι βέβαια τι θα γίνει με τους νέους δικαιούχους σε ό,τι αφορά τον διπλασιασμό του επιδόματος, κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί σήμερα.

Ο μεγάλος γρίφος είναι ο μηχανισμός για το ρεύμα, καθώς ούτε ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πώς θα λειτουργήσει αυτός από τον Οκτώβριο, ώστε να συμπεριληφθεί και η εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύμφωνα και με τον υπουργό Ενέργειας, όσοι εξοικονομήσουν 10% ενέργεια σε σχέση με πέρυσι θα πάρουν και τη μέγιστη επιδότηση, με τα ερωτήματα να είναι πολλά, όπως για παράδειγμα πώς κάποιος θα αποδεικνύει την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το παζλ των ανακοινώσεων για την ενεργειακή ακρίβεια συμπληρώνουν τόσο η επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ, την οποία θα λάβουν όπως τα προηγούμενα Χριστούγεννα χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, άτομα με αναπηρία αλλά και μακροχρόνια άνεργοι. Διπλή δόση θα λάβουν οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ενώ μιάμιση δόση παιδιού θα λάβουν οι οικογένειες.

Φορολογικές ανάσες

Ξεχωρίζει η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τόσο σε δημόσιο όσο και σε συνταξιούχους, καθώς ίσχυε από πέρυσι ήδη για τον ιδιωτικό τομέα.

Με τη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τμηματάρχης Δημοσίου έχει όφελος 364 ευρώ ετησίως, ένας νεοπροσληφθείς κερδίζει 109 ευρώ ετησίως, ένας διευθυντής έχει όφελος 591 ευρώ και ένας γενικός διευθυντής 1.125 ευρώ το χρόνο.

Μονιμοποιούνται οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 3%, ενώ σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές, νέα ρύθμιση φέρνει έκπτωση κατά 40% στις επιχειρήσεις που μετατρέπουν μια σύμβαση από μερική απασχόληση σε πλήρους με στόχο την τόνωση και την αλλαγή των ποιοτικών χαρακτηριστικών των εργαζομένων.

Έτσι, μια επιχείρηση για ένα εργαζόμενο με κατώτατο μισθό θα έπρεπε να πληρώσει ως εργοδοτικές εισφορές το ποσό 159 ευρώ, ενώ εάν ωφεληθεί από τη νέα ρύθμιση θα πληρώνει για τον ίδιο εργαζόμενο εργοδοτικές εισφορές ποσού 95,4 ευρώ.

Ταυτόχρονα, παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ στις συγκοινωνίες, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά και επεκτείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Το ίδιο θα ισχύσει στον Πολιτισμό και στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού.

Μεταξύ των μέτρων, προβλέπεται και διετής αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές.

Αυξάνεται το εισόδημα

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού:

– «Ξεπαγώνουν» οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια από την 1/1/2023, με την αύξηση να εκτιμάται πάνω από 6%, κοντά στο 6,5%-7%.

– Αυξάνεται εκ νέου από 1/5/2023 ο κατώτατος μισθός, με τις διαδικασίες διαμόρφωσης του νέου μισθού να αρχίζουν από τον Ιανουάριο του νέου έτους.

– Αναμορφώνεται το Ειδικό Μισθολόγιο 20.000 γιατρών του ΕΣΥ από το νέο έτος κατά 10% μεσοσταθμικά και 600.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο από την 1/1/2024 ενώ αυξημένες παροχές προβλέπονται για τις ένοπλες δυνάμεις.

Διαβάστε ακόμη: