Η κυβέρνηση άρχισε να παίζει τα παιχνίδια των ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων αφού το υπουργείο υγείας εξέδωσε καινούργιο δελτίο τιμών φαρμάκων με αυξήσεις σε 1.700 γενόσημα φάρμακα.

Οι αλλαγές στις τιμές των φαρμάκων, που ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας και τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα, έχουν ως συνέπεια τη μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν υψηλότερη συμμετοχή.

Για το θέμα παρενέβη και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε υπογραμμίζει πως οι φαρμακοποιοί «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους», οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν πιο ακριβά τα φάρμακα.

Εκτιμάται πως οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους με περίπου 30 με 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το εν λόγω ποσόν θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα στον ΕΟΠΥΥ λιγότερο claw back.

Πρόκειται για την αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο δημόσιο.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής θέλει να ξεκαθαρίσει πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών, διευκρινίζοντας πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας.

Στην ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή» και υπογραμμίζει ότι συμμερίζεται «την δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.

Να πούμε επίσης, ότι ο κ. Άκης Σκέρτσος είχε υποσχεθεί στους έλληνες φαρμακοβιομηχάνων (που ως επί των πλείστων πουλάνε γενόσημα φάρμακα) πιο μικρό clawback.

Όμως, τίθεται το ερώτημα ότι αν αυξάνονται οι τιμές των γενοσήμων (που κανονικά θα έπρεπε να μειώνονται) γιατί να είναι μικρότερο το clawback που είναι αναγκασμένοι να δώσουν.

Προφανώς, πρόκειται για μία σκανδαλώδη και προνομιακή μεταχείριση υπέρ συγκεκριμένων φαρμακοβιομηχανιών…

Αυτά είναι τα φάρμακα που έχουν εξαφανιστεί από την αγορά - Δείτε τη λίστα

Τι είναι οι ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων

Οι ασφαλιστικές τιμές αναφέρονται στο μέρος της τιμής ενός φαρμάκου που καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Με βάση αυτές υπολογίζεται και η συμμετοχή στη δαπάνη από τους ασφαλισμένους.

Για παράδειγμα εάν ένα φάρμακο έχει λιανική τιμή 10 ευρώ και η ασφαλιστική τιμή είναι 7 ευρώ, τότε ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει 15% επί της ασφαλιστικής τιμής (περίπου 1 ευρώ) συν τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το ποσό που θα πληρώσει είναι 4 ευρώ [(10 – 7) + 1 = 4].

Με την παρέμβαση του υπουργείου μειώνονται οι ασφαλιστικές τιμές σε πολλά φάρμακα γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του κόστους αγοράς του φαρμάκου για τους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών οι αυξήσεις στις συμμετοχές εκτιμώνται έως και στο 80%, ωστόσο άλλες πηγές υπολογίζουν πως σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ακόμη και το 150%.

Αλήθεια, αυτό ευαγγελίζεται για την Δημόσια Υγεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άκης Σκέρτσος;

Να πληρώνουν ακριβότερα οι έλληνες πολίτες τα (ήδη ακριβά για την Ελλάδα) γενόσημα φάρμακα και οι έλληνες φαρμακοβιομήχανοι να πληρώνουν μικρότερο clawback;

Είναι ενήμερος ο Πρωθυπουργός για την ευνοϊκή μεταχείριση που μεθόδευσε ο κ. Σκέρτσος που στρέφεται κατά των ασθενών;

Διαβάστε ακόμη: