Μπορεί στο άκουσμα του Ozempic, το φάρμακο που κόβει την όρεξη, πολλές εταιρείες τροφίμων να το έβρισκαν ως μια μεγάλη απειλή καθώς ανησυχούσαν ότι θα μείωνε την κατανάλωση, συνεπώς και τις πωλήσεις τους, πλέον το βλέπουν ευκαιρία έχοντας μια καλύτερη εικόνα για το πώς τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν τη συμπεριφορά των χρηστών τους.

Ειδικότερα, η Nestle κυκλοφόρησε μια ολόκληρη σειρά από κατεψυγμένα τρόφιμα, τα οποία απευθύνονται ειδικά σε εκείνους που λαμβάνουν τα φάρμακα GLP-1.

Η Campbell Soup και η Danone εκτιμούν ότι τα χαρακτηριστικά των δικών τους τροφίμων, τα οποία τείνουν να είναι εύπεπτα και πλούσια σε πρωτεΐνη, θα προσελκύσουν αυτή την κατηγορία των καταναλωτών, αναφέρει το Bloomberg.

Μάλιστα, η βιομηχανία των τροφίμων βλέπει τώρα πιο ψύχραιμα αυτό που προηγουμένως αντιμετώπιζε σαν μια υπαρξιακή απειλή: Τα φάρμακα GLP-1 υπόσχονταν να εξαφανίσουν τις λιγούρες. Οι χρήστες τους δεν θα προσπαθούσαν απλά να μειώσουν τη ζάχαρη ή το αλάτι, αλλά πλέον θα μπορούσαν να τρώνε λιγότερο χωρίς καν να χρειαστεί να προσπαθήσουν.

Μόνο στις ΗΠΑ, υπολογίζεται ότι περίπου 30 εκατ. άτομα έχουν δοκιμάσει αυτά τα φάρμακα αδυνατίσματος. Περίπου οι μισοί τα λαμβάνουν ακόμα, σύμφωνα με έρευνα του οργανισμού υγείας KFF.

Με δεδομένο ότι τα φάρμακα αυτά μειώνουν την όρεξη του χρήστη, οι γιατροί συστήνουν στους ασθενείς τους να προτιμούν φαγητά με υψηλότερη θρεπτική αξία και πρωτεΐνη, ώστε να είναι σίγουροι ότι λαμβάνουν όλα τα αναγκαία συστατικά, έστω και εάν καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον, τα φάρμακα GLP-1 προκαλούν σε πολλούς στοματικά προβλήματα, τα οποία επιδεινώνονται από τα πιο βαριά και λιπαρά φαγητά.

Η Campbell Soup πουλά τον χυμό λαχανικών V8, καθώς και φλιτζάνια με σούπες ή ζωμούς, που σύμφωνα με τον CEO της, Mark Clouse, είναι «ιδανικά» για όσους λαμβάνουν GLP-1.

Η Nestle πουλά στην αμερικανική αγορά κατεψυγμένα τρόφιμα σε μερίδες υπό το brand Vital Pursuit. Αυτά είναι υψηλά σε πρωτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά.

Ο CEO της Danone, Antoine de Saint-Affrique, χαρακτήρισε πρόσφατα τα φάρμακα αδυνατίσματος σαν «καλά νέα για εμάς», καθώς τα γιαούρτια, που θεωρούνται μια καλή τροφή για το στομάχι, ευνοούνται.

Όμως ακόμα και οι εταιρείες με μπισκότα και άλλα σνακ δεν βλέπουν τις πωλήσεις τους να πλήττονται.

Διαβάστε ακόμη: