Η «φρενίτιδα» για το Ozempic, φάρμακο που συντελεί στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη και βοηθά αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους, «κατακλύζει» την Κίνα.

Στις κινεζικές εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης, χρήστες καυχιούνται για τον τρόπο με τον οποίο έχασαν εύκολα δέκα ή περισσότερα κιλά μέσα σε έναν μήνα με λίγες μόνο ενέσεις Ozempic, που είναι η εμπορική ονομασία της σεμαγλουτίδης. «Αυτό είναι ένα θαυματουργό φάρμακο», σύμφωνα με μία δημοφιλή σειρά αναρτήσεων στο Xiaohongshu, μία κινεζική κοινωνική εφαρμογή, παρόμοια με το Instagram.

Το Ozempic εγκρίθηκε επίσημα στην Κίνα τον Απρίλιο του 2021 για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Όμως, οι χρήστες μπορούν να το προμηθευθούν από τους ιατρούς για άλλες χρήσεις ή να το αγοράσουν σε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως το Taobao και το JD.

Οι ιατρικοί εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι το φάρμακο μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Μελέτες και αναφορές ασθενών επιδεικνύουν ότι πολλοί βλέπουν το βάρος τους, να επανέρχεται αμέσως μετά τη διακοπή των ενέσεων. Η αυξανόμενη ζήτηση του φαρμάκου στην Κίνα σημαίνει ότι πολλά νοσοκομεία και φαρμακεία έχουν ξεμείνει από Ozempic από τα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα, People’s Daily Health.

Η διαφημιστική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε λάβει τέτοιες διαστάσεις, ώστε η εφαρμογή Xiaohongshu άρχισε μία καταστολή τον Φεβρουάριο και διέγραψε περισσότερες από 5.000 αναρτήσεις που μοιράζονταν εμπειρίες απώλειας βάρους με το Ozempic. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσει τη φρενίτιδα.

Με την αυξανόμενη ζήτηση, οι τιμές έχουν «εκτοξευθεί» στο διαδίκτυο. Το επίσημο κόστος μίας δόσης Ozempic 1.5 mg κοστίζει 478 γιουάν (67 δολάρια) στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τον Εθνικό Κατάλογο Φαρμάκων Επιστροφής της Κίνας. Σήμερα, οι τιμές για το ίδιο φάρμακο κυμαίνονται από 36% έως 151% υψηλότερες στον ιστότοπο διαδικτυακών αγορών, Taobao.

Αναλυτές πιστεύουν ότι η αγορά των φαρμάκων glp–1 θα μπορούσε να φθάσει τα 150 δισ. δολάρια έως το 2031, πλησιάζοντας τη σημερινή αγορά των φαρμάκων για τον καρκίνο. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να γίνουν τόσο κοινά, όσο οι «βήτα» αναστολείς ή οι στατίνες. Πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, μέχρι το 2035.

Το 2020, είχε εκτιμηθεί ότι τα 2/5 του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν είτε υπέρβαρα, είτε παχύσαρκα. Μέχρι το 2035, αυτό το ποσοστό θα μπορούσε να αυξηθεί σε περισσότερο από 50%, «αγγίζοντας» τα 4 δισεκατομμύρια υπέρβαρους ή παχύσαρκους ανθρώπους, σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, World Obesity Federation. Οι πληθυσμοί όπου παρατηρείται η ταχύτερη αύξηση δεν ζουν στην πλούσια Δύση, αλλά σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μεξικό και η Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε ακόμη: