search

AREA 51

Ούτε 30.000 δανειολήπτες δεν καλύπτει η συμφωνία Σταϊκούρα – τραπεζιτών – Καταγράφηκαν όλες οι διαφωνίες σε όλα τα μέτωπα, στη συνάντηση στο Υπ. Οικονομικών!

Η ουσία είναι ότι οι τραπεζίτες πέρασαν το 100% των θέσεων τους και η …υποχώρηση έγινε για λόγους εντυπώσεων αλλά και για πολιτικούς λόγους και αφορά μικρό μέρος των κατόχων δανείων!

Ούτε 30.000 δανειολήπτες δεν καλύπτει η συμφωνία Σταϊκούρα - τραπεζιτών - Καταγράφηκαν όλες οι διαφωνίες σε όλα τα μέτωπα, στη συνάντηση στο Υπ. Οικονομικών!

Ναι μεν καταγράφηκαν για μία ακόμα φορά οι μεγάλες διαφωνίες σε όλα τα ανοιχτά κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά η ουσία είναι ότι οι τραπεζίτες επέμειναν στο 100% των θέσεων τους και η…υποχώρηση που έκαναν, περισσότερο για λόγους εντυπώσεων, αλλά και για πολιτικούς λόγους, δεν αφορά παρά ένα πολύ μικρό μέρος των κατόχων δανείων, που κατά τις πρώτες εκτιμήσεις δεν υπερβαίνει τις 30.000.

Υιοθέτηση ισπανικού μοντέλου, έστω και κατά ένα μόνο μέρος ούτε υπήρξε ποτέ επί της ουσίας, ούτε θα υπάρξει στο μέλλον.

Οι τραπεζίτες επέμειναν στη γραμμή ότι τα περιθώρια επιμηκύνσεων έχουν εξαντληθεί και πρότειναν την κάλυψη μέρους μόνο της επιβάρυνσης της δόσης των στεγαστικών δανείων για ευάλωτα νοικοκυριά που αφορά μονο περί τις 20.000 – 25.000 οφειλέτες.

Το υπουργείο μιλάει για 30.000, αλλά και πάλι ο αριθμός είναι πολύ μικρός συνιστώντας βαριά ήττα του ίδιου του υπουργού, που είχε θέσει πολύ υψηλά τον πήχη.

Κάποιοι βέβαια λένε ότι «ο Σταϊκούρας δεν ξεχνάει εύκολα». Προφανώς κάτι θα ξέρουν περισσότερο…

Προσέξτε, όμως! Η πρόταση των αξιότιμων τραπεζιτών μας ήταν ότι από τη συνολική επιβάρυνση του μέτρου, το 50% θα κάλυπταν οι τράπεζες και το άλλο 50% το Δημόσιο!

Επειδή μία τέτοια αποδοχή θα ξεσήκωνε περαιτέρω αντιδράσεις, από αυτές που ήδη υπάρχουν και είναι ήδη πολύ έντονες, υπήρξε υποχώρηση των τραπεζών και…ικανοποίηση Σταϊκούρα, που πέτυχε και αυτός μία “νίκη” σε ένα σημείο, της άνισης…πυγμαχικής αναμέτρησης.

Το τελικό κείμενο του σχεδίου, που θα σταλεί στο υπουργείο σε δύο εβδομάδες, αφού συμφωνηθεί σε όλα τα σημεία του, θα σταλεί στη συνέχεια για έγκριση στην ΕΚΤ.

Με απλά λόγια τώρα, το υπουργείο ζήτησε:

  • Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών τις επόμενες δύο εβδομάδες.
  • Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών μέχρι τέλους του έτους, με σκοπό την αύξηση έγκρισης αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν ενήμερους δανειολήπτες
  • Άμεση αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων
  • Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα.
  • Τέλος, ξεκαθαρίστηκε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022.

Διαβάστε ακόμη: