«Ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός είναι περιορισμένος λόγω του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, η οποία διέκοψε το 80% της προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών, σε μόλις οκτώ μήνες.

Όμως, μπορέσαμε να το αναπληρώσουμε», τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφερόμενη στην ενεργειακή κρίση, σε σημερινή ομιλία (04/12) στο Κολλέγιο της Ευρώπης, στη Μπριζ. Ακόμη, έκανε λόγο για κάτι «αξιοσημείωτο» και «που πολλοί το θεωρούσαν αδύνατο».

«Αυτούς τους οκτώ μήνες, όχι μόνο δεν υπήρξαν διακοπές ρεύματος στην Ευρώπη, αλλά καταφέραμε επίσης να γεμίσουμε τις αποθήκες φυσικού αερίου μας κατά περίπου 96%. Είμαστε ασφαλείς για τον χειμώνα. Ωστόσο, αυτό έχει το κόστος των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και όλα αυτά, επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα πολλών ευρωπαϊκών βιομηχανιών, ιδιαίτερα των ενεργοβόρων τομέων της οικονομίας μας» επεσήμανε.

Προσθέτως, η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «μία επιθετική Ρωσία απειλεί τις Δημοκρατίες μας και μάς εκβιάζει με την εξάρτηση από από τα ορυκτά καύσιμα», ενώ, σχετικά με το Πεκίνο, σημείωσε ότι «μία ολοένα και πιο διεκδικητική Κίνα καλλιεργεί εξαρτήσεις σε όλες τις ηπείρους, προκειμένου να προβάλλει την εξουσία για τα δικά της συμφέροντα».

Στην απέναντι πλευρά, τοποθέτησε την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. «Αντίθετα, δείτε τι μπορούν να επιτύχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη, εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Λάβετε υπόψη την Ουκρανία.

Σκεφθείτε τον τεράστιο αντίκτυπο των κυρώσεών μας. Σκεφθείτε πόση υποστήριξη έχουμε κινητοποιήσει, από τις χώρες μας και τον κόσμο, να βοηθήσει την Ουκρανία τους τελευταίους εννέα μήνες», υπογράμμισε και έφερε ως παράδειγμα, την απόφαση για πλαφόν στο πετρέλαιο.

Διαβάστε ακόμη: