Σήμερα (18/11), ο Βίκτορ Ορμπάν κλιμάκωσε την κριτική του για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, καθώς τις χαρακτήρισε ως «βήμα προς τον πόλεμο», εκτιμώντας πως η στρατηγική των Βρυξελλών ως προς το ζήτημα είναι «επικίνδυνη».

«Όποιος επεμβαίνει οικονομικά σε μία στρατιωτική σύγκρουση, λαμβάνει θέση», επεσήμανε ο εθνικιστής ηγέτης, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου σε φιλοκυβερνητικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Σιγά – σιγά, διολισθαίνουμε προς τον πόλεμο», επέμεινε, εκφράζοντας ανησυχία για τη συσσώρευση μέτρων ως κυρώσεων, για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός αντιτίθεται, επίσης, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγήσει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 18 δισ. ευρώ για το 2023, με τη μορφή δανείων, των οποίων οι τόκοι θα επιβαρύνουν τα κράτη – μέλη.

«Η Ουγγαρία δεν πρόκειται να συμφωνήσει την από κοινού λήψη δανείων από τα κράτη – μέλη για την Ουκρανία», τόνισε σε διάσκεψη, σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων, MTI.

Αντί αυτού, υποστήριξε την καταβολή ενός ποσού, που κατανέμεται «δίκαια» μεταξύ των 27. Η Ουγγαρία θα μπορούσε να παράσχει έως και 70 δισεκατομμύρια φιορίνια (170 εκατομμύρια ευρώ) στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας με το Κίεβο, ανέφερε ο ακροδεξιός Πρωθυπουργός.

Διατηρώντας δεσμούς με τη Ρωσία, ο Βίκτορ Ορμπάν καταγγέλλει τακτικά την ευρωπαϊκή στρατηγική –ακόμη και αν ψήφισε «υπέρ» όλων των ευρωπαϊκών κυρώσεων, μαζί με τους υπόλοιπους εταίρους.

Για τον ίδιο, αυτές οι κυρώσεις αποτελούν τον κύριο λόγο για την οικονομική οπισθοδρόμηση της κεντροευρωπαϊκής χώρας. Η οικονομία «συρρικνώθηκε» κατά το τρίτο τρίμηνο (σε σύγκριση με το δεύτερο) και ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 20%, φθάνοντας, μάλιστα, το 45% στον κλάδο των τροφίμων.

Η κυβέρνηση άρχισε μία «εθνική διαβούλευση» για το θέμα και γέμισε με αφίσες τη χώρα, με ένα μήνυμα που πλαισιώνεται από τη φωτογραφία ενός πυραύλου: «Οι κυρώσεις των Βρυξελλών μάς καταστρέφουν».

Ο κ. Ορμπάν δήλωσε έτοιμος να «αγωνισθεί» ενάντια σε ενδεχόμενο νέο πακέτο μέτρων και να διασφαλίσει ότι η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε υπερθετικό βαθμό από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, θα «εξαιρεθεί», όπως συμβαίνει με το εμπάργκο στο πετρέλαιο.

«Τώρα, προμηθεύουμε καταστροφικά όπλα, εκπαιδεύουμε Ουκρανούς στρατιώτες στο δικό μας έδαφος, επιβάλλουμε κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας. Γινόμαστε αναπόσπαστο μέρος της σύγκρουσης», επέμεινε ο κ. Όρμπαν.

«Δε μάς πυροβολούν ακόμη, αλλά είμαστε στα πρόθυρα να γίνουμε εμπόλεμο μέρος. Η Ευρώπη παίζει ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη: