Σήμερα (05/01), ο Πατριάρχης της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, Κύριλλος, που πρόσκειται στον Βλαντιμίρ Πούτιν, απηύθυνε έκκληση στη Μόσχα και το Κίεβο να προχωρήσουν σε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων που εορτάζεται για τους Ρώσους ορθοδόξους την 7η Ιανουαρίου.

«Εγώ, ο Κύριλλος, Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, απευθύνομαι σε όλα τα μέρη που έχουν εμπλακεί στην αδελφοκτόνα σύγκρουση για να τούς καλέσω να εγκαθιδρύσουν κατάπαυση του πυρός και να σφραγίσουν μία χριστουγεννιάτικη εκεχειρία από τις 12:00 της 6ης Ιανουαρίου έως τις 00:00 της 7ης Ιανουαρίου», ανέφερε σε ένα μήνυμα που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο της εκκλησίας.

Η εκεχειρία θα πρέπει να εξυπηρετεί, ώστε «οι ορθόδοξοι να μπορούν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες της παραμονής και της ημέρας των Χριστουγέννων» στην Ουκρανία, επεσήμανε. Η πλειονότητα των κατοίκων σε Ρωσία και Ουκρανία είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, όμως, το Κίεβο απομακρύνεται από τη θρησκευτική κηδεμονία της Μόσχας τα τελευταία χρόνια, κυρίως με την ίδρυση μίας αυτοκέφαλης ορθόδοξης εκκλησίας.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, ο Πατριάρχης Κύριλλος εκφώνησε κηρύγματα, στα οποία έδιδε την ευλογία του στα ρωσικά στρατεύματα, κατακρίνοντας ταυτόχρονα τις ουκρανικές αρχές.

Η Ουκρανία διεξήγαγε σειρά ερευνών σε εκκλησίες και μοναστήρια που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας, στο πλαίσιο μέτρων «αντικατασκοπείας». Αν και η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, που υπαγόταν στο Πατριαρχείο Μόσχας, διέκοψε τους δεσμούς με τη Ρωσία τον Μάιο, λόγω της ρωσικής εισβολής, πολλοί αξιωματούχοι έχουν τιμωρηθεί από το Κίεβο για θέσεις, οι οποίες κρίθηκαν «φιλορωσικές».

Το Κίεβο διεξάγει έρευνες σε ορθόδοξους ναούς που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας

Διαβάστε ακόμη: