Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι για αυτά που γράφουμε εδώ και μέρες σε σχέση με τα μεταδιδόμενα προβλήματα από την τραπεζική κρίση σε ασφαλιστικές εταιρείες και ταμεία και ήρθε το ΔΝΤ, να απευθύνει έκκληση για αυστηρότερη εποπτεία σε hedge funds, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία, χτυπώντας καμπανάκι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της διεθνούς οικονομίας, με έμφαση βέβαια σε ΗΠΑ και ακολούθως στην Ευρώπη.
Ο μη τραπεζικός τομέας αντιπροσωπεύει πλέον το ήμισυ του ενεργητικού ολόκληρου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και πρέπει να υπόκειται σε πιο προσεκτική εποπτεία για να προστατεύεται η σταθερότητά του.
Μετά την κρίση το 2008, οι κυβερνήσεις προώθησαν την οικονομική ανάπτυξη διατηρώντας χαμηλά τα επιτόκια και ενίσχυσαν την εποπτεία των παραδοσιακών τραπεζών, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την έρευνα του ΔΝΤ, τρισεκατομμύρια δολάρια να κατευθυνθούν σε hedge funds, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλες οντότητες εκτός του τραπεζικού τομέα, που κάνουν πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις, αλλά με λιγότερες εξασφαλίσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρεται το παράδειγμα της πρόσφατης κρίσης στη Βρετανία, όπου οι ανησυχίες που προκάλεσε το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Λιζ Τρας πυροδότησαν έναν φαύλο κύκλο.
Η αύξηση του κρατικού δανεισμού οδήγησε υψηλότερα τις αποδόσεις των ομολόγων, προκαλώντας μεγάλες απώλειες σε συνταξιοδοτικά ταμεία με επενδύσεις σε σταθερό εισόδημα, γεγονός το οποίο ενεργοποίησε με τη σειρά του margin calls και ανάγκασε τα ταμεία να πουλήσουν, προκαλώντας νέα άνοδο των αποδόσεων, μέχρι τελικά να παρέμβει η Τράπεζα της Αγγλίας.
Σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, τέτοιου είδους αναταραχές στις αγορές μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα διλήμματα στις κεντρικές τράπεζες.
Και αυτό γιατί από τη μία πρέπει να συσφίξουν τη νομισματική πολιτική (και να αυξήσουν απότομα τα επιτόκιά τους, όπερ και εγένετο) για να συγκρατήσουν την άνοδο των τιμών και από την άλλη πρέπει να σταθεροποιήσουν τις αγορές με «ενέσεις» ρευστότητας (πράγμα που δεν συνέβη μέχρι τώρα, εξού και το σκάσιμο τραπεζών σε ΗΠΑ και Ελβετία), επισημαίνει το ΔΝΤ.
Με απλά λόγια, το ΔΝΤ, έχοντας συνολικότερη και λεπτομερέστερη εικόνα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και για το γεγονός ότι και τα hedge funds και οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, έχουν τιγκάρει κυριολεκτικά από ομόλογα κυρίως σταθερής απόδοσης, τώρα, με την εκτίναξη των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι αποδόσεις τους έχουν μειωθεί, απαξιώνοντας τοποθετήσεις δεκάδων και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος και το Ταμείο, ευθέως προειδοποιεί ότι ο ελλιπής έλεγχος των διαδρομών αυτού του πακτωλού των κεφαλαίων, αποτελεί ουσιαστικά ωρολογιακή βόμβα για τις διεθνείς αγορές χρήματος.
Όσο για την ελληνική αγορά, μόλις προ ημερών γράφαμε: Ασφαλιστικές εταιρείες και Ταμεία: Σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα αποθεματικά τους;