Το ερώτημα, μόνο ρητορικό δεν είναι και προέκυψε μετά από συζήτηση με παράγοντες της ασφαλιστικής και τραπεζικής αγοράς, αλλά και με στελέχη ασφαλιστικών ταμείων.
Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, μπορεί να μην έχει ευθείες αναφορές στην ελληνική αγορά, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις της, φανερές και αθέατες ακόμα, σαφώς υπάρχουν και θα έπρεπε να έχουν ανησυχήσει και τις αρμόδιες αρχές – Τράπεζα Ελλάδος και υπουργείο Οικονομικών, αλλά και το Υγείας στο μέρος που το αφορά.
Το κυριότερο ζήτημα, που μπορεί να εξελιχθεί αύριο σε μείζον πρόβλημα, αφορά κατά πρώτον στην πραγματική εικόνα των αποθεματικών τους, την τρέχουσα και πραγματική ή εμφανιζόμενη αξία τους και στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού τους σε δεύτερη ανάγνωση.
Δεν θα επεκταθώ περισσότερο σήμερα, καθώς προέχει η συγκέντρωση των οικονομικών στοιχείων και βασικών δεικτών φερεγγυότητάς τους.
Ούτως ώστε να προκύψει ένα πρώτο ασφαλές συμπέρασμα, που θα οδηγεί είτε στον εφησυχασμό όσων προβληματίζονται για τις περαιτέρω αντοχές τους είτε στην καταγραφή και την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Με κυρίαρχη την κεφαλαιακή τους επάρκεια και το υγιές ή μη χαρτοφυλάκιό τους, έναντι ασφαλιστικών τους συμβολαίων και παροχής συντάξεων αντιστοίχως.