Παράταση, όπως αναμενόταν, στη διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα δίνει η ΕΚΤ, έως ότου ο πληθωρισμός αγγίξει το νέο στόχο της του 2%.

Ως αποτέλεσμα αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις τόσο των ευρωπαϊκών ομολόγων, με τις ιταλικές να υποχωρούν σε χαμηλά τριών μηνών. Σε πτωτική πορεία συμπαρασύρθηκαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, με ιδιατερα οφέλη και για το ελληνικό χρεος.

H απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε περισσότερο από πέντε μονάδες βάσης στο 0,63%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Απριλίου, προτού επιστρέψει στο 0,67% στο τέλος της συνεδρίασης.
Και στο πενταετές επέστρεψε προς στιγμή σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Η Ιταλία, ένας από τους μεγαλύτερους δανειολήπτες παγκοσμίως, είναι μεταξύ των πλέον ωφελημένων από την πολιτική της ΕΚΤ και τη σταθερή της προσήλωση να στηρίζει μέσω της νομισματικής πολιτικής την οικονομία.

Αυτό αποτυπώνεται ιδιαίτερα στην υποχώρηση του spread των ιταλικών έναντι των γερμανικών, που διαμορφώθηκε στις 106 μονάδες βάσης, πλησιάζοντας ξανά το χαμηλό των 98.72 μονάδων βάσης του Ιουλίου.

Ωστόσο, το ανοδικό γύρισμα προς το τέλος της συνεδρίασης αντανακλά ένα βαθμό απογοήτευσης της αγοράς για το γεγονός ότι δεν υπήρξαν περισσότερες λεπτομέρειες για το ΡΕΡΡ, όπως ανέφεραν traders της αγοράς.

Ομόλογα: Ωφελημένες Ιταλία κι Ελλάδα από την παράταση ΕΚΤ

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε λιγότερο σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, κλείνοντας στο 0,66% κατά μία μόνο μονάδα βάσης αν και ενδοσυνεδριακά έφθασε έως το 0,65%, με το spread στις 111 μονάδες βάσης.

Στην πενταετία, η απόδοση παρέμεινε σταθερή στο -0,12%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 120 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 112 εκατ. ευρώ έγιναν στη 10ετία.

“Σημασία έχει το μέγεθος κι όχι η διάρκεια”, του πακέτου υποστήριξης

Την καθοδική πορεία ακολούθησαν και οι υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ, που αποκλιμακώθηκαν πέντε έως έξι μονάδες βάσης.

Το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο -0,423%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

«Η στάση της ΕΚΤ παραμένει άκρως υποστηρικτική και ανοίγει την πόρτα για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική.

Η προσοχή εστιάζεται τώρα στη διάρκεια των υποστηρικτικών μέτρων και όχι στο μέγεθος, γεγονός που ευθυγραμμίζεται με τη νέα πολιτική της», αναφέρει σε ανάλυσή της η Danske Bank. «Πρόκειται για άκρως υποστηρικτική στάση…

Πολύ απλά, η ΕΚΤ δεσμεύθηκε ότι δεν θα αυξήσει ποτέ τα επιτόκιά της, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», αναφέρει ο Luis G. Carpio, στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole.

EKT: Τα επιτόκια θα μείνουν στα σημερινά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Κρ.Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεσμεύεται να επιμείνει στη χαλαρή νομισματική πολιτική

Ποσοτική χαλάρωση: Το έκτακτο μέτρο που έγινε… κανονικότητα