Με την ομόφωνη απόφαση των 35 χωρών που συμμετείχαν, να απαιτήσουν από τη ΔΟΕ τον αποκλεισμό των αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε η υπουργός Αθλητισμού της Λιθουανίας, Γιουργκίτα Σιουγκζντινιένε.

Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία, ενώ την πρωτοβουλία για τη σύγκλησή της είχαν οι χώρες της Βαλτικής, της Σκανδιναβίας και η Πολωνία.

Παρέμβαση στην τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος υπογράμμισε, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Αθλητισμού της Λιθουανίας, ότι οι αρχές της ουδετερότητας δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην περίπτωση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Τη στιγμή που η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή μελετά τρόπους ώστε αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να μετάσχουν -ως ουδέτεροι και υπό αυστηρές προϋποθέσεις- στο «Παρίσι 2024», η Ουκρανία έχει απειλήσει με μποϊκοτάζ των Αγώνων, σε περίπτωση που επιτραπεί η συμμετοχή αθλητών/τριών από τις δύο χώρες. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και άλλες χώρες, κυρίως της Βαλτικής, όμως η απειλή για μποϊκοτάζ δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνα όλα τα κράτη που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη.

Η Τσεχία, για παράδειγμα, υποστήριξε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας (CTK), ότι δεν σκοπεύει να απέχει από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ο υπουργός Αθλητισμού της Πολωνίας χαρακτήρισε «άσκοπο» να εγείρεται θέμα μποϊκοτάζ σε αυτή τη φάση, προσθέτοντας πάντως ότι το σενάριο αυτό δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί.

Σημειώνεται ότι την αντίθεση της στη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς του 2024 έχει εκφράσει και η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, όμως η οργανωτική επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι θα πειθαρχήσει στην όποια απόφαση της ΔΟΕ.

Η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει πάρει προς το παρόν θέση για το ζήτημα.

Διαβάστε ακόμη: