Το BBC με βάση ανοιχτές πηγές κατάφερε να ταυτοποιήσει τα ονόματα περισσότερων των 13.000 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 924 επίστρατοι.

Από την πρώτη μέρα του πολέμου η ρωσική υπηρεσία του BBC σε συνεργασία με τον ιστότοπο Mediazona (που στην Ρωσία θεωρείται ‘ξένος πράκτορας’) και ομάδα εθελοντών, καταρτίζει ονομαστικό κατάλογο των Ρώσων που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία. Έως σήμερα, 3 Φεβρουαρίου, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 13.030 στρατιωτών και αξιωματικών.

Μόνο την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν πληροφορίες για τον θάνατο 500 Ρώσων που πολεμούσαν στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι νεκροί τους τελευταίους τρεις μήνες είναι οι επίστρατοι, οι εθελοντές και οι κρατούμενοι.

Βασιζόμαστε μόνο σε επιβεβαιωμένες πληροφορίες για τους νεκρούς και ως εκ τούτου τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει δεν ανταποκρίνονται στο πραγματικό επίπεδο των απωλειών, γράφει το BBC και προσθέτει: υποθέτουμε ότι ο κατάλογός μας μπορεί να περιλαμβάνει τουλάχιστον δυο φορές λιγότερα ονόματα νεκρών, από αυτούς που έχουν πραγματικά ταφεί στην Ρωσία.

Στο συμπέρασμα αυτό –γράφει το BBC- φτάσαμε μελετώντας την κατάσταση στα νεκροταφεία σε περισσότερες από 60 κατοικημένες περιοχές κατά την διάρκεια όλου του 2022. Συνεπώς με βάση τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, κατά την διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία η Ρωσία θα μπορούσε να έχει 26.000 νεκρούς.

Οι συνολικές ανεπανόρθωτες απώλειες της Ρωσίας (δηλαδή όσοι τέθηκαν εκτός μάχης λόγω τραυματισμού, θανάτου, ή αγνοούνται) ενδέχεται να φθάνουν τουλάχιστον τους 117.000.

Στον αριθμό αυτό κατέληξε βάσει παρατηρήσεων το Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες σε κάθε νεκρό Ρώσο που σκοτώθηκε στην Ουκρανία αναλογούν τρεισήμισι τραυματίες. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται όσοι πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας και ανήκουν στις «λαϊκές αστυνομίες» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Από ανοιχτές πηγές ταυτοποιήθηκε ο θάνατος 924 επίστρατων Ρώσων. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και όσιο σκοτώθηκαν στην Μακίιφκα ( κοντά στο Ντονέτσκ)την 1η Ιανουαρίου. Ταυτοποιήθηκαν τα ονόματα 101 στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην Μακίιφκα από ουκρανικό πύραυλο, εκ των οποίων οι 99 ήταν επίστρατοι. Οι οικογένειες 18 ακόμη στρατιωτών δεν μπορούν να τους βρουν ούτε μεταξύ των νεκρών ούτε μεταξύ των επιζησάντων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει ανακοινώσει επίσημα τον θάνατο 89 στρατιωτών στην Μακίιφκα (η αναφορά ότι ήταν επίστρατοι υπήρχε στην πρώτη ανακοίνωση, αλλά στη συνέχεια αφαιρέθηκε).

Οι κηδείες αυτών που σκοτώθηκαν στην Μακίιφκα συνεχίζονται στην περιοχή της Σαμάρας σχεδόν καθημερινά και για αυτόν τον λόγο ο αριθμός που ταυτοποιήθηκε δεν είναι ο τελικός. Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι στην Μακίιφκα (Μακέγιεφκα, στα ρωσικά) θα μπορούσαν να έχουν σκοτωθεί 300 Ρώσοι στρατιωτικοί.

Από τους 13.030 ταυτοποιημένους Ρώσους που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία, οι 1.665 , δηλαδή σχεδόν το 15%, ήταν αξιωματικοί. Ανάμεσά τους ήταν τέσσερις στρατηγοί και 54 συνταγματάρχες.

Ο συνολικός αριθμός των Ρώσων που σκοτώθηκαν αυξάνεται αισθητά, αν στον κατάλογο προστεθούν εκείνοι που πολεμούσαν κατά της Ουκρανίας και ανήκαν στις «λαϊκές αστυνομίες» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Από τις 22 Δεκεμβρίου του 2022 οι αρχές των αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» σταμάτησαν να δημοσιεύουν στοιχεία για τις απώλειες των δικών τους στρατιωτικών. Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από ανοιχτές πηγές, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 4.700 στρατιωτικοί από την «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» και περισσότεροι από 1.350 από την «Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ».

Παράλληλα το BBC κατέγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περισσότερες από 4.500 αγγελίες και αναρτήσεις ατόμων που αναζητούν συγγενείς τους ανδρικού φύλου, που βρέθηκαν στις γραμμές της «λαϊκής αστυνομίας», οι οποίοι εδώ και καιρό δεν ανταποκρίνονται στις κλήσεις που τους κάνουν. Μερικοί εξ αυτών τους οποίους αναζητούσαν τους πρώτους μήνες του πολέμου, επέστρεψαν με το λεγόμενο «φορτίο- 200» με το οποίο χαρακτηρίζονται οι νεκροί.

Ακόμη και αν ληφθούν μόνο τα επιβεβαιωμένα στοιχεία, οι συνολικές απώλειες εκείνων που πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας , ενδέχεται να υπερβαίνουν τους 38.000 νεκρούς.

Εάν προστεθούν και οι τραυματίες, οι συνολικές απώλειες των φιλορωσικών δυνάμεων στους 10 μήνες του πολέμου ενδέχεται να υπερβαίνουν τους 171.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αν συνυπολογισθούν οι νεκροί και οι τραυματίες, οι συνολικές απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν υπερβεί τις 188.000.