Η ύψιστη διάκριση για κάθε αθλητή είναι η συμμετοχή και η κατάκτηση ενός μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε αντιδιαστολή με τους αρχαίους Ολυμπιακούς όπου Ολυμπιονίκης στεφόταν μόνο ο πρώτος σε κάθε αγώνισμα, στη σύγχρονη εποχή ο τίτλος αυτός αποδίδεται στους τρεις πρώτους. Ας δούμε λοιπόν πόσο πραγματικά κοστίζουν τα μετάλλια που φορούν στο στήθος οι νικητές.

Όταν λέμε κόστος φυσικά, δεν εννοούμε την μεταπωλητική αξία που μπορεί να έχει ένα ολυμπιακό μετάλλιο, ειδικά εάν προέρχεται από αθλητή ο οποίος έχει γράψει ιστορία, αλλά το κόστος κατασκευής ενός μεταλλίου.

Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός 


Μιας και μιλάμε για μέταλλα, το κόστος ενός μεταλλίου δεν θα μπορούσε να υπολογιστεί αλλιώς, παρά μόνο από την περιεκτικότητα του σε συνδυασμό με την τρέχουσα τιμή του μετάλλου από το οποίο είναι φτιαγμένο.

Ας ξεκινήσουμε με το χρυσό λοιπόν, το οποίο δεν είναι και τόσο… χρυσό τελικά! Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, ζυγίζει 500 γραμμάρια (όπως το ασημένιο και το χάλκινο), από τα οποία τα 462 γραμμάρια είναι ασήμι (92,5%), 32 γραμμάρια χαλκός (6,16%) και μόλις 6 γραμμάρια (1,34%) είναι ο χρυσός που χρησιμοποιείται για την επιχρύσωση του μεταλλίου. Με τις σημερινές τιμές των τριών αυτών μετάλλων, το χρυσό μετάλλιο κοστίζει 505 ευρώ περίπου. Όσο δηλαδή ένα καλό κινητό τηλέφωνο. Αν τώρα ήταν όλο από χρυσό, θα κόστιζε 19.425 ευρώ.

Η τελευταία ολυμπιάδα που το χρυσό μετάλλιο ήταν φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από το πολύτιμο μέταλλο, ήταν το 1912 στη Σουηδία.

To ασημένιο και το χάλκινο..όσο ένα πακέτο τσιχλες

Με την ίδια μέθοδο λοιπόν, ας δούμε και το κόστος των 2ου και 3ου τη τάξει μεταλλίων. Το ασημένιο, το οποίο αποτελείται κατά 93% (465 γραμμάρια) από ασήμι και 7% (35 γραμμάρια) από χαλκό, κοστίζει σήμερα 280 ευρώ. Όσο για το χάλκινο, πέρα από τη συναισθηματική αξία που έχει για τον αθλητή που το κατακτά, το κόστος κατασκευής του είναι όσο απίστευτο και αν ακούγεται… 2,1 ευρώ!

Οι παραπάνω αναλογίες δεν είναι τυχαίες. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες για την κατασκευή των μεταλλίων, οι οποίοι δεν αφήνουν την πόλη που φιλοξενεί τους Αγώνες να παρεκκλίνει από το πρότυπο. Έτσι, το χρυσό μετάλλιο θα πρέπει περιέχει πάντα περισσότερο από 92.5% ασήμι και να «κουβαλάει» τουλάχιστον έξι γραμμάρια χρυσού.

Πωλείται χρυσό μετάλλιο, ελαφρώς μεταχειρισμένο, τιμή συζητήσιμη

Μάθαμε λοιπόν το κόστος κατασκευής του. Σε ποια τιμή πωλούνται όμως τα χρυσά μετάλλια στις δημοπρασίες; Προφανώς σε πολύ υψηλότερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του κολυμβητή Anthony Ervin, ο οποίος το 2004 έβγαλε σε δημοπρασία στο Ebay το χρυσό του μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς του Σύδνεϋ και κατάφερε να συγκεντρώσει ούτε λίγο ούτε πολύ 17.000 δολάρια, τα οποία και διέθεσε στα θύματα του τσουνάμι. Η υψηλότερη τιμή πώλησης ενός χρυσού μεταλλίου; Αδιαμφισβήτητα τα 310.700 δολάρια για το χρυσό του θρύλου του ice hockey Mark Wells, το οποίο πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2010.

Αν πάντως ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε κάποιο από τα χρυσά μετάλλια των Ολυμπιακών (γιατί όχι άλλωστε;), η τιμή τους κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 10.000 δολάρια έκαστο.