Κατώτερη των προηγούμενων εμφανίσεών της η εθνική Ελλάδας έχασε με «κάτω τα χέρια» στο «Phillips Stadium» του Αϊντχόφεν από την Ολλανδία για την 5η αγωνιστική των προκριματικών ομίλων του Euro 2024 με 3-0 χωρίς μάλιστα να είναι απειλητική στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα.

Με τρία γκολ σε διάστημα 22′ λεπτών στο πρώτο ημίχρονο, η Ολλανδία «καθάρισε» την Εθνική μας ομάδα με 3-0 και πλέον ισοβαθμεί μαζί της στην 2η θέση με 6 βαθμούς του 2ου ομίλου των προκριματικών του Euro 2024, έχοντας κι ένα ματς λιγότερο. Τα πολλά λάθη αλλά και η αδυναμία της Εθνικής στις στατικές φάσεις επέτρεψαν στο σύνολο του Ρόναλντ Κούμαν να ανοίξει το σκορ με τον Ντε Ρουν μόλις στο 17ο λεπτό (1-0). Έπειτα ανέλαβε δράση ο Ντούμφρις (καλύτερος παίκτης όσο αγωνίστηκε) και με δύο ασίστ στο 31ο και 39ο λεπτό της αναμέτρησης, σε Γκάκπο και Βέγκχορστ αντίστοιχα να χρίζονται σκόρερς, η Ολλανδία έφτασε σε μία άνετη νίκη απέναντι στην Ελλάδα με 3-0. Προβληματισμό πρέπει να προκαλέσει η αδυναμία της Εθνικής να δημιουργήσει κάποια αξιόλογη φάση.

Λάθη και στημένες φάσεις τελείωσαν το ματς

Τοποθετημένη πίσω από την μπάλα ξεκίνησε την αναμέτρηση η Εθνική, αφήνοντας την μπάλα στους παίκτες της Ολλανδίας Έτσι κύλησαν τα πρώτα 6’ λεπτά της αναμέτρησης χωρίς να έχουμε κάποια τελική. Την «ησυχία» αυτή ήρθε για να διακόψει το σουτ του Βέγκχορστ ένα λεπτό αργότερα, από το οποίο με δύο κερδισμένα κόρνερ κατάφεραν οι γηπεδούχοι να μείνουν στην περιοχή της Εθνικής για περίπου δύο λεπτά. Άκε και Ντε Ρουν είδαν τις προσπάθειες του όμως να μην απειλούν την εστία του Βλαχοδήμου.

Στο 13ο λεπτό το πλάνο του Πογέτ οδήγησε στην πρώτη της τελική. Ο Τσιμίκας βρήκε χώρο στα αριστερά, έκανε την σέντρα όπου απομάκρυναν οι Ολλανδοί με τον Άκε, για να κάνει με την μία το σουτ ο Ρότα, με την μπάλα όμως να φεύγει πολύ μακριά από την εστία.

Τέσσερα λεπτά αργότερα η Ολλανδία πήρε κεφάλι στο σκορ με το Ντε Ρουν, καθώς εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της Εθνικής να διώξει την μπάλα στις στατικές φάσεις. Έπειτα από κόρνερ, ο Ντούμφρις πήρε την κεφαλιά – πάσα μέσα στην περιοχή για τον Ντε Ρουν, με τον τελευταίο να εκτελεί δυνατά τον Βλαχοδήμο από το ύψος του πέναλτι και αμαρκάριστος για το 1-0 (17’).

Στα επόμενα λεπτά η Εθνική κατάφερε να ισορροπήσει το ματς, αλλά ο Σίμονς με μία φανταστική ενέργεια υπενθύμισε πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει. Αφού απέφυγε όποιον βρήκε μπροστά του, έφτασε μέχρι το ύψος της μεγάλης περιοχής, εκτέλεσε με τον Χατζηδιάκο να βάζει το πόδι του και να αλλάζει την πορεία της μπάλας και τον Βλαχοδήμο να αποκρούει φανταστικά με ένα χέρι και να στέλνει την μπάλα σε κόρνερ, στο 29ο λεπτό.

Δύο λεπτά αργότερα, η Ολλανδία βρήκε το δεύτερο της τέρμα στο ματς. Μετά από πολύ όμορφη συνεργασία του Ντούμφρις με τον Σίμονς, ο πρώτος τροφοδότησε τον αμαρκάριστο Γκάκπο, ο οποίος νίκησε εύκολα τον Βλαχοδήμο, για το 2-0 στο 31ο λεπτό.

Η Εθνική προσπάθησε να αντιδράσει με τον Κουρμπέλη στο 35ο λεπτό, αλλά η κεφαλιά του μέσου έφυγε άουτ. Σε αυτήν την φάση, οι Ολλανδοί απάντησαν άμεσα με τον καλύτερο τους παίκτη στο πρώτο ημίχρονο. Συγκεκριμένα, στο 36ο λεπτό ο Ντούμφρις δοκίμασε το πόδι του έξω από την περιοχή, βλέποντας την μπάλα να στα σταμάτα στο δεξί κάθετο δοκάρι του Βλαχοδήμου και να φεύγει αόυτ.

Ωστόσο, μπορεί να μην βρήκε το γκολ αλλά δημιούργησε ακόμη ένα τρία λεπτά αργότερα. Αφού υποδέχθηκε την εξαιρετική κάθετη πάσα του Γκάκπο μέσα στην περιοχή της Εθνικής, «σέρβιρε» έτοιμο γκολ στον Βέγκχορστ, ο οποίο με το κεφάλι ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-0, μετά από 39’ λεπτά παιχνιδιού.

Η Εθνική βρήκε την πρώτη της αξιόλογη φάση στο 43ο λεπτό με τον Μπακασέτα, όταν ο αρχηγός της «γαλανόλευκης» επιχείρησε με απευθείας εκτέλεση να σκοράρει, αλλά ο Φλέκεν έκανε επέμβαση.

Ανήμπορη να απειλήσει η Εθνική

Σε χαμηλό τέμπο οι κινήσεις των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο του «Phillips Stadium» στα πρώτα 10’ λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, χωρίς κάποια τελική προσπάθεια στις δύο εστίες.

Η πρώτη καλή στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο ανήκε στην Εθνική μας ομάδα, όταν στο 61ο λεπτό ο Μάνταλος συνεργάστηκε ωραία με τον Τσιμίκα στην αριστερή πτέρυγα, εκείνος προσπάθησε να βρει τον Μασούρα που περίμενε στα δεξιά, αλλά πρόλαβε ο Φαν Ντάικ και έδιωξε την μπάλα σε κόρνερ.

Δύο τελικές προσπάθειες για τους γηπεδούχους με τον Σίμονς η μπάλα είχε την ίδια κατάληξη. Αρχικά, στο 64ο λεπτό δοκίμασε το σουτ έξω από την περιοχή και έξι λεπτά αργότερα επιχείρησε με απευθείας εκτέλεση φάουλ να νικήσει τον Βλαχοδήμο. Και στις δύο περιπτώσεις η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 83ο λεπτό έγινε η πρώτη τελική στην εστία για τις δύο ομάδες στο δεύτερο ημίχρονο, ενδεικτικό του πόσο χαμηλό ήταν ο ρυθμός στο β’ μέρος. Ο Ρέιντερς έκανε το σουτ, με τον Βλαχοδήμο να μπλοκάρει.

Δύο λεπτά νωρίτερα, η Εθνική προσπάθησε να γίνει απειλητική, όμως η σέντρα του Τσιμίκα από τα αριστερά πέρασε από όλους.

Ολλανδία (Κούμαν): Φλέκεν, Γκερτρούιντα, Φαν Ντάικ, Άκε (Ντε Βράι 46′), Μπλιντ, Ντε Γιονγκ (Βίρμαν 77′), Ντε Ρουν (Ρέιντερς 65′), Ντούμφρις (Ντε Λιγκτ 84′), Σιμόνς, Βέγκχορστ, Γκάκπο (Λανγκ 65′).

Ελλάδα (Πογέτ): Βλαχοδήμος, Ρότα (Γιαννούλης 70′), Ρέτσος, Χατζηδιάκος, Τσιμίκας, Κουρμπέλης (Κουλιεράκης 70′), Σιώπης, Μπακασέτας (Μπουχαλάκης 77′), Μάνταλος, Παυλίδης (Γιακουμάκης 70′), Μασούρας (Φούντας 70′).

Διαβάστε ακόμη: