Ο Όλαφ Σολτς απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο παράδοσης του συστήματος «Taurus» στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, εφόσον θα έπρεπε Γερμανοί στρατιώτες να συμμετέχουν στον χειρισμό του επί ουκρανικού εδάφους, αφήνοντας παράλληλα υπονοούμενα ότι άλλες χώρες έχουν στείλει ήδη στρατιώτες στην Ουκρανία, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.

«Είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να παραδώσουμε ένα οπλικό σύστημα με πολύ μεγάλο βεληνεκές και να μην σκεφτούμε το πώς θα ελεγχθεί αυτό. Και αν θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο, και αυτό είναι εφικτό μόνο με την συμμετοχή γερμανών στρατιωτών, τότε για μένα δεν τίθεται καν θέμα», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του νωρίτερα σήμερα σε σχολείο κοντά στην Στουτγάρδη απαντώντας σε ερωτήσεις μαθητών.

Ο καγκελάριος δήλωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα εγκρίνει την παράδοση των «Taurus», διότι, όπως εξήγησε, η Γερμανία δεν μπορεί, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, να έχει τον έλεγχο των πυραύλων. Με τη δήλωσή του, άφησε να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες έχουν στρατιώτες τους στην Ουκρανία, προκαλώντας, σύμφωνα με ΜΜΕ, την αντίδραση της βρετανικής και της γαλλικής κυβέρνησης.

Ερωτώμενοι σήμερα σχετικώς ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι υπάρχει συνεχής και εντατική ανταλλαγή με τους συμμάχους της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ.

«Θα ήταν καλό αν η βρετανική δικαιοσύνη προστάτευε τον Τζούλιαν Ασάνζ»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ακόμα ότι «θα ήταν καλό» η βρετανική δικαιοσύνη να προστατεύσει τον ιδρυτή του WiliLeaks Τζούλιαν Ασάνζ από την έκδοση στις ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι θα ήταν καλό αν τα βρετανικά δικαστήρια του προσφέρουν την απαραίτητη προστασία, διότι αναμένεται να διωχθεί στις ΗΠΑ, με δεδομένο ότι πρόδωσε αμερικανικά κρατικά μυστικά», επεσήμανε ο Σολτς.

Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο Ασάνζ αντιμετωπίζει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών διότι έφερε στο φως από το 2010 και μετά πάνω από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου εξετάζει αυτή την περίοδο την ύστατη προσφυγή των δικηγόρων του Ασάνζ οι οποίοι ζήτησαν να ανατραπεί η απόφαση με την οποία δόθηκε το πράσινο φως για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: