Το Bitcoin κάνει ένα δυνατό φίνις το 2023, αφού πέρασε μια χρονιά με μεγάλες διακυμάνσεις. Έως τώρα, ο “βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων” έχει κάνει ράλι 150% στο έτος, σηματοδοτώντας την καλύτερη χρονιά από το 2020, όταν εκτοξεύθηκε κατά 305%.
Καθώς απομένει κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η χρονιά, είναι η κατάλληλη στιγμή για να παρουσιάσω 5 προβλέψεις για το Bitcoin και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία για το 2024. Ξεκαθαρίζω ότι είναι προσωπικές -και μόνο- προβλέψεις.
1. Ένα ETF Bitcoin στην αγορά spot θα δώσει ώθηση στις τιμές
Τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή, αλλά όλα δείχνουν πως ένα ETF Bitcoin στην αγορά spot θα γίνει πραγματικότητα στις ΗΠΑ. Το Bloomberg Intelligence δίνει 90% πιθανότητες η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) να εγκρίνει έως τις 10 Ιανουαρίου ένα από τα πολλά αιτήματα που έχουν κατατεθεί. Το Bloomberg εκτιμά πως μπορεί να δούμε και δεύτερο “πράσινο φως” έως την ίδια ημερομηνία.
Πώς θα επηρεάσει αυτό την τιμή του Bitcoin; ETFs Bitcoin στην αγορά spot διαπραγματεύονται σε άλλες αγορές, όπως ο Καναδάς και η Ευρώπη, αλλά οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της συνολικής αξίας της παγκόσμιας αγοράς μετοχών. Μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων εκτιμά πως η ζήτηση που θα υποκινηθεί από ένα ETF στην αγορά spot θα μπορούσε να ωθήσει την τιμή του Bitcoin μεταξύ 50.000 και 73.000 δολαρίων. Ορισμένοι αναγνώστες θα βρουν αυτή την εκτίμηση πολύ συντηρητική.
Ας θυμηθούμε τι έγινε με τον χρυσό -το αναλογικό ‘ξαδερφάκι” του Bitcoin- μετά την κυκλοφορία του πρώτου ETF χρυσού με βάση τις ΗΠΑ, το SPDR Gold Shares (GLD). Πριν από το GLD και το iShares Gold Trust (IAU), οι επενδυτές περιορίζονταν στην αγορά ράβδων (η μετακίνηση και αποθήκευση των οποίων μπορεί να είναι δαπανηρή) και στην αγορά futures (κατάλληλη για κάθε επενδυτή). Όταν έκανε το ντεμπούτο του στην αγορά τον Νοέμβριο του 2004, το GLD αύξησε τη συνολική ζήτηση για χρυσό μειώνοντας το κόστος που συνδέεται με την επένδυση στο μέταλλο και καθιστώντας το πιο προσιτό σε μια ευρύτερη βάση επενδυτών.
Έκτοτε, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 360%.
Εντός του 2024 θα μπορούσε να κυκλοφορήσει και ένα ETF Ethereum στην αγορά spot. Η SEC αναμένεται να αποφασίσει τον Μάιο αν θα εγκρίνει δύο σχετικά αιτήματα που έχουν υποβληθεί από τη VanEck και την Ark/21Shares. Ένα ETF Ethereum θα αυξήσει τη ζήτηση για την αγορά κρυπτονομισμάτων συνολικότερα.
2. Οι μικρότεροι miners θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν μετά το halving
To Bitcoin έχει προγραμματιστεί να έχει περιορισμένη προσφορά. Ο αριθμός των tokens πρέπει να συγκρατείται στα 21 εκατ. και κάθε τέσσερα χρόνια το ψηφιακό νόμισμα περνά από τη διαδικασία του halving. Αυτή η επόμενη φορά θα είναι τον Απρίλιο του 2024, και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία η αμοιβή εξόρυξης θα μειωθεί κατά το ήμισυ, από 6,25 Bitcoin ανά μπλοκ σε 3,125.
To halving είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια, η ιστορία έχει δείξει πως η τιμή του Bitcoin σημειώνει ράλι αμέσως πριν και μετά από τη μείωση των tokens κατά 50%, καθώς οι επενδυτές ενεργούν με βάση το γεγονός ότι η προσφορά είναι περιορισμένη.
Από την άλλη, οι μικρότεροι εξορύκτες κρυπτονομισμάτων θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν, καθώς ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται και η αμοιβή εξόρυξης μειώνεται στο μισό. Στα τέλη του περασμένου μήνα, οι miners Hut 8 και US Bitcoin Corp ολοκλήρωσαν τη συγχώνευσή τους και αναμένω και άλλες τέτοιες επιχειρηματικές συμφωνίες στον κλάδο.
3. Η “μεταφορά” 84 τρισ. δολαρίων σε κληρονόμους
Ο κόσμος πρόκειται να γίνει μάρτυρας της μεγαλύτερης μεταφοράς πλούτου στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τις επόμενες δύο δεκαετίες, τα μέλη της Σιωπηλής Γενιάς (όσοι γεννήθηκαν πριν από το 1946) και των Baby Boomers (1946 – 1964) θα αφήσουν στους κληρονόμους τους περίπου 84,4 τρισ. δολάρια, με τους Millennials (1981 – 1996) να είναι οι βασικοί δικαιούχοι.
Οι επιπτώσεις θα είναι πολλές και σημαντικές. Όπως επισημαίνει η εταιρεία blockchain Galaxy, οι Millennials και οι νεότερες γενιές “προτιμούν τα κρυπτονομίσματα” περισσότερο από ό,τι οι γονείς και οι παππούδες τους. Δεν είναι μόνο “ψηφιακοί νομάδες”, αλλά έχουν ζήσει και μια σειρά από οικονομικές “αναποδιές” (Μεγάλη Ύφεση, υψηλός πληθωρισμός κ.ο.κ.) που σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη τους προς τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και περιουσιακά στοιχεία. Μια έρευνα του Investopedia το 2022 διαπίστωσε ότι οι Millennials προτιμούσαν να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα παρά σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ETFs, εμπορεύματα και ακίνητα.
Ο Charles Yu της Galaxy τονίζει: “Η μετατόπιση του πλούτου από τις παλαιότερες γενιές στα χέρια των πιο εξοικειωμένων με τα κρυπτονομίσματα πιθανόν να φέρει μεγαλύτερες εισροές στο Bitcoin και εν γένει στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία”.
4. Η μεγάλη επιστροφή των NFTs και των Ordinals
Τα NFTs έχουν χάσει μεγάλο μέρος του cache τους από το bull run του 2021-2022. Πολλά από αυτά τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, που δημιουργούνται στο blockchian του Ethereum, συνήθιζαν να πωλούνται έναντι εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, εκτιμάται ότι το 95% των NFTs είναι “άχρηστα”, σύμφωνα με το dappGambl.
Είναι η αγορά έτοιμη για μια αναγέννηση των NFTs; Πιστεύω πως ναι, αν και το blockchain του Bitcoin κερδίζει έδαφος. Πριν από έναν χρόνο, οι χρήστες άρχισαν να καταχωρούν κείμενα, εικόνες κ.ο.κ. στο blockchain του Bitcoin και μέχρι τον Μάιο ήταν η δεύτερη πιο δημοφιλής πλατφόρμα NFT μετά το Ethereum.
Τα Ordinals, όπως ονομάζονται τα NFTs στο blockchain του Bitcoin, αντιπροσωπεύουν πλέον πάνω από το 50% των συναλλαγών με Bitcoin ημερησίως. Στις 12 Δεκεμβρίου ο όγκος των συναλλαγών χτύπησε ιστορικό ρεκόρ, αφού εκτινάχθηκε στα 36 εκατ. δολάρια.
5. Οι miners Bitcoin θα συνεχίσουν να είναι καλοί διαχειριστές των ενεργειακών πόρων
Η εξόρυξη του Bitcoin συχνά δέχεται επικριτικά σχόλια για την ενέργεια που καταναλώνει, αλλά μεγάλο μέρος αυτής της ενέργειας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως υδροηλεκτρική ενέργεια, αιολική και ηλιακή. Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του 2023 το παγκόσμιο δίκτυο του Bitcoin χρησιμοποίησε μόλις το 0,21% της ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε παγκοσμίως, ποσότητα ασήμαντη, σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξόρυξης Bitcoin (BMC).
Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είναι η χρήση του “λανθάνοντος αερίου”, ενός υποπροϊόντος του πετρελαίου και φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιείται στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων για να αποφεύγεται η σπατάλη και να περιορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου. Η προσέγγιση αυτή είναι οικονομικά επωφελής για τους miners, καθώς αποφέρει περισσότερα έσοδα σε σύγκριση με την πώληση του αερίου σε τιμές αγοράς.
Τέλος, η πλεονάζουσα θερμότητα από την εξόρυξη Bitcoin μπορεί να ανακυκλωθεί, όπως κάνει η HIVE Digital Technologies στο Lachute του Κεμπέκ. Η θερμότητα από τις λειτουργίες του Bitcoin χρησιμοποιείται για να ζεστάνει μια γειτονική εγκατάσταση, έναν κατασκευαστή πισίνας περίπου 200.000 πόδων.