Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εξέφρασε τη θλίψη του για τα τραγικά γεγονότα σε Λέσβο και Κύθηρα που οδήγησαν σε θανάτους κι έβαλαν σε κίνδυνο πάρα πολλούς ανθρώπους.

Ο κ. Οικονόμου είπε χαρακτηριστικά: «Οι ελληνικές αρχές, το Λιμενικό, η Αστυνομία, ο Στρατός, το Ναυτικό, το Πυροσβεστικό Σώμα υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες διέσωσαν ανθρώπινες ζωές. Έσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας απ’ τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες.

Παρά την οργάνωση και τις ηρωϊκές προσπάθειες του προσωπικού των ελληνικών αρχών οι οποίες συνεχίζονται είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα θρηνούμε θύματα όσο η Τουρκία δεν πράττει ό,τι επιβάλλουν οι διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει και το διεθνές Δίκαιο».

Στη συνέχεια, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη βρίσκεται ήδη στην Πράγα, καθώς σήμερα πραγματοποιείται η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και αύριο η έκτακτη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στην εναρκτήρια Ολομέλεια της Συνόδου, θα κάνει παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα μιλήσουν ακόμη οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Αλβανίας.

«Σημειώνεται ότι η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας έχει διαρθρωθεί σε συζητήσεις ηγετών σε διάφορα θεματικά τραπέζια. Σε κάθε πάνελ θα συμμετέχουν 11 ηγέτες, τόσο κρατών-μελών της ΕΕ, όσο και των τρίτων χωρών που έχουν προσκληθεί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι συμπρόεδρος σε θεματικό τραπέζι για την ενέργεια, την οικονομία και την κλιματική αλλαγή. Τη θεματική δηλαδή με τη μεγαλύτερη ίσως βαρύτητα στην κρισιμότερη διεθνή συγκυρία αλλά και γενικότερα. Μια θεματική που είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος που έχουν προκαλέσει οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις της Ελλάδας για την ενεργειακή κρίση, τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης αλλά και την κλιματική αλλαγή, προτάσεις όπως η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δημόσιες παρεμβάσεις του και τις πολιτικές του έχει εμπεδωθεί στο διεθνές προσκήνιο ως μια σημαίνουσα πολιτική προσωπικότητα σε αυτού του είδους την ατζέντα.

Στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός Καγκελάριος καθώς και οι πρωθυπουργοί της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας και της Σερβίας.

Διαβάστε ακόμη: